Управляващите и Воля отхвърлиха вота на недоверие към кабинета

Управляващите и Воля отхвърлиха вота на недоверие към кабинета

Със 131 гласа против Народното събрание отхвърли в петък искания от БСП вот на недоверие към кабинета “Борисов 3”. В подкрепа на вота гласуваха 104 народни представители от БСП и ДПС. Против очаквано бяха управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти, които получиха подкрепата и на Воля.

Дебатите по вота в сряда продължиха рекордно кратко, само около час и половина.

Тогава БСП се възмути, че нито един представител на правителството не защити политиката на кабинета. А ГЕРБ и Обединените патриоти пък реагираха, че след като социалистите са поискали този вот на недоверие, е редно те да защитят мотивите си.

Предварително беше ясно, че вотът ще бъде неуспешен, тъй като БСП и ДПС не събират достатъчно гласове против правителството. БСП дори спря командировките на своите депутати, за да участват в гласуването. От парламентарната група на ДПС присъстваха само 24 души, които гласуваха срещу правителството.

Както всеки път министър-председателят Бойко Борисов не присъстваше в пленарна зала. От БСП настояха той да се яви, а парламентарната шефка на Цвета Караянчева припомни, че той е в Брюксел на Европейски съвет.

Да говорим днес за срив на сигурността е измислен аргумент, коментира след гласуването председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров в обяснение на отрицателния си вот.

"Можеше да се постараят колегите от БСП малко по-сериозно, но освен че нямаше аргументи от тяхна страна, има контрааргументи в международен план", обяви Сидеров. Той обърна внимание, че по време на българското европредседателство е нямало мнение от страна на гостите, което да е било отрицателно.

"Всички повтаряха, че България е стабилна. Чухме само похвали за нашето правителство в това отношение", каза още лидерът на "Атака".

БСП не може да бъде алтернатива, а по тема сигурност - това е просто смехотворно, обяви на свой ред Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

"По темата сигурност трябва да се търси широк дебат. Когато се правят мотиви, които обслужват не националните, а тясно партийните интереси, популизмът се явява най-сериозната заплаха за националната сигурност", заяви той.

"Дебатите трябва да се водят по същество, да се дават предложения и алтернативи", изтъкна Цветанов. "С усилията си правителството успя да получи висока оценка за председателството", каза още той.

Това е вторият вот на недоверие срещу кабинета “Борисов 3“. Първият бе внесен отново от БСП в началото на годината и бе свързан с темата “корупция“.

По конституция, за да бъде успешен вотът, а кабинетът – свален, са необходими гласовете на минимум 121 народни представители.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?