Управляващите искат да сменят управителя на НОИ

НДСВ ще излезе със собствена кандидатура за управител на Националния осигурителен институт - на заместник министъра на труда и социалната политика Валери Апостолов. По всяка вероятност номинацията на Апостолов ще бъде представена официално след Гергьовден.

Според предварителните планове на управляващите, гласуването за управител на НОИ в пленарна зала ще се състои след две седмици.

Днес парламентарната група на Новото време поиска още тази седмица в парламента да се проведе избора на управител на НОИ. Мандатът на сегашния Йордан Христосков изтече още в началото на април и в момента той продължава да изпълнява длъжността до избор на нов управител.

Всяко забавяне поставя в деликатна ситуация българския парламент, заяви зам.председателят на нововремци Борислав Цеков. И напомни протаканията с избора на управител на БНБ, на омбудсман, на комисия за защита от дискриминация. Това е отговорност на ПГ на НДСВ, неспазването на сроковете граничи с институционен нихилизъм, каза Цеков.

Преди седмица нововремци подкрепиха кандидатурата на Христосков за втори мандат, която бе издигната от Надзорния съвет на осигурителния институт, в който влизат представители на синдикатите и работодателите. Цеков повтори, че според нововремци с преизбирането на Христосков ще продължи компетентното управление на НОИ. Не сме съгласни тази институция да става предмет на партийни боричкания, добави той.

Преди седмица зам.председателят на ПГ на НДСВ Валери Цеков призна, че досега не е имало сериозни критики към дейността на управителя на НОИ, който ръководи института във времето, когато се осъществяваше осигурителната реформа в България.

Според източници от социалното министерство, кандидатурата на зам.министър Апостолов не е заради недоволство от работата на Христосков, а желание на НДСВ да сложи свой човек за управител на НОИ.

Христосков бе избран за управител на НОИ през 2000 г., от доминираното от ОДС 38-о Народно събрание.

Според биографията на предлагания от НДСВ Валери Апостолов, той е наясно с осигурителната проблематика. От 1991 г. до избирането си за зам.министър през 2001-ва е работил в системата на социалното осигуряване. Тръгнал е като инспектор в районното управление "Социално осигуряване" в Кърджали, след което е станал директор на управлението. Преди да бъде избран за зам.министър, една година е бил главен директор на столичното управление "Социално осигуряване". Апостолов е хоноруван асистент и титуляр по дисциплината "Трудово и осигурително право" в УНСС.

Споделяне

Още от България