Управляващите искат глоби на депутатите, за да "държат" ГЕРБ в парламента

Когато Народното събрание не може да проведе заседание поради липса на кворум, отсъстващите депутати да губят две трети от дневното си възнаграждение. Такова решение взе в сряда правната комисия в парламента.

Идеята бе лансирана от заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова (БСП) и беше подкрепено от групите на левицата, ДПС и "Атака".

Социалистката се аргументира, че текстът е фигурирал във всички парламентарни правилници до 41-то Народното събрание, но е бил премахнат по времето на ГЕРБ. В момента депутатите губят възнаграждението си, само ако не се регистрират в началото на пленарното заседание. Няколко пъти в последните седмици заседанията бяха откривани, но прекратявани по-късно след поименна проверка заради липса на кворум, като от ГЕРБ се заканиха, че ще провалят дебатите всеки път, щом управляващите не могат да осигурят мнозинство.

От БСП, ДПС и ГЕРБ не одобриха идеята на "Атака" за неоправдано отсъствие от три поредни или общо пет пленарни заседания за месец депутатите да не получават заплата.

Единодушно беше приет по-мек вариант – при неоправдани отсъствия от три поредни или общо пет заседания за месец да се поема не повече от една трета от допълнителните разходи на депутатите, които са в размер на 2/3 от заплатата и върху тях не се плаща данък.

Предложението на "Атака" беше направено през юли, когато депутатите от ГЕРБ не участваха в работата на парламента.

В сряда комисията прие и предложение на председателя на парламента Михаил Миков, с което Народното събрание се задължава да изготвя мотивирано становище тогава, когато докладите на независимите органи, чийто състав се избира от парламента, бъдат отхвърляни.

Определят се и правила за това какво трябва да съдържат докладите, а парламентът се задължава да ги разгледа в тримесечен срок след внасянето. Освен това, ако депутатите приемат предложението на Миков и в пленарната зала, парламентът ще има право да изисква междинни доклади по определени теми по искане на една пета от народните представители.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?