Управляващите искат глоби на депутатите, за да "държат" ГЕРБ в парламента

Когато Народното събрание не може да проведе заседание поради липса на кворум, отсъстващите депутати да губят две трети от дневното си възнаграждение. Такова решение взе в сряда правната комисия в парламента.

Идеята бе лансирана от заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова (БСП) и беше подкрепено от групите на левицата, ДПС и "Атака".

Социалистката се аргументира, че текстът е фигурирал във всички парламентарни правилници до 41-то Народното събрание, но е бил премахнат по времето на ГЕРБ. В момента депутатите губят възнаграждението си, само ако не се регистрират в началото на пленарното заседание. Няколко пъти в последните седмици заседанията бяха откривани, но прекратявани по-късно след поименна проверка заради липса на кворум, като от ГЕРБ се заканиха, че ще провалят дебатите всеки път, щом управляващите не могат да осигурят мнозинство.

От БСП, ДПС и ГЕРБ не одобриха идеята на "Атака" за неоправдано отсъствие от три поредни или общо пет пленарни заседания за месец депутатите да не получават заплата.

Единодушно беше приет по-мек вариант – при неоправдани отсъствия от три поредни или общо пет заседания за месец да се поема не повече от една трета от допълнителните разходи на депутатите, които са в размер на 2/3 от заплатата и върху тях не се плаща данък.

Предложението на "Атака" беше направено през юли, когато депутатите от ГЕРБ не участваха в работата на парламента.

В сряда комисията прие и предложение на председателя на парламента Михаил Миков, с което Народното събрание се задължава да изготвя мотивирано становище тогава, когато докладите на независимите органи, чийто състав се избира от парламента, бъдат отхвърляни.

Определят се и правила за това какво трябва да съдържат докладите, а парламентът се задължава да ги разгледа в тримесечен срок след внасянето. Освен това, ако депутатите приемат предложението на Миков и в пленарната зала, парламентът ще има право да изисква междинни доклади по определени теми по искане на една пета от народните представители.

Споделяне

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?