Управляващите искат КПКОНПИ да проверява по-малко чиновници

Снимка: БГНЕС

Броят на проверяваните от антиркорупционната комисия КПКОНПИ държавни служители трябва да бъде намален. Това обяви пред БНР шефът на ресорната парламентарна комисия Борис Ячев. Според него в момента около 180 хил. души са задължени да подават декларации за имущество и конфликт на интереси пред ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров институция. Голяма част от тях не могат да харчат бюджетни средства и длъжностите им са експертни, а не ръководни, обясни Ячев. На практика техните декларации натоварват много служителите на КПКОНПИ, които трябва да ги проверяват.

"Има дупки в закона, които задължават хора, включително и на ниво експерти, шофьори, да подават декларация за конфликт на интереси, което натоварва излишно", обясни той.

В края на 2018 г. ГЕБР и ДПС се опитаха да извадят от обсега на КПКОНПИ общинските съветници. Тогава един от аргументите беше, че става дума за много хора – близо 6 хил. души. Срещу идеята се обяви и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров. В крайна сметка промените не бяха приети. Според Ячев сега избобщо не се обсъжда подобно нещо.

"Не се връщаме на тази тема, категорично. Аз лично съм противник, поне на този етап не виждам воля и законодателна инициатива. Аз мисля, че общинските съветници много спокойно го приеха и доста бързо", обясни Ячев.

На КПКОНПИ ѝ липсват хора, а същевременно някои отдели са много по-натоварени от други. Това е посочил в годишния доклад за работата на комисията Цацаров, макар че реално през миналата година той не ръководеше институцията. След скандала около имотите на бившия ѝ председател Пламен Георгиев, неговото място бе заето от заместника му Антон Славчев. Междувременно мандатът на Цацаров изтече и на негово място застана Иван Гешев. Георгиев пък замина като консул за Валенсия.

Малко повече от половината ръководни длъжности в комисията в момента са незаети, обясни Ячев. Най-натоварени са дирекции за противодействие на корупцията и проерка за конфликт на интереси, както и хората, проверяващи декларации.

През миналата година КПКОНПИ е внесла искове за отнемане на имущество за над 850 млн. лв. 37 имота и 120 автомобила са били отнети в полза на държавата. До комисията са подадени 116 сигнала за конфликт на интереси. Такъв е установен в едва 14 случая.

Споделяне

Още от България