Управляващите искат оставката на ВСС

ГЕРБ се опитва да хвърли вината за съдебна реформа върху Христо Иванов

Снимка: БГНЕС

Управляващата коалиция иска оставката на Висшия съдебен съвет (ВСС) с декларация, предложена от ГЕРБ във вторник, ден преди Европейската комисия да излезе с редовния си годишен доклад за България, в който критикува липсата на резултати в борбата с корупцията, непрозрачните назначения на ВСС, неефективността на прокуратурата и отказа на институциите да проверят прозрачно и независимо корупционни скандали като "Яневагейт".

Тези критики на Брюксел е възможно да бъдат заглушени от новината за поисканата оставка на ВСС и реакцията на съдебните кадровици в сряда. Не е ясно дали това е търсен ефект от страна на ГЕРБ.

По закон мнозинството в НС може да изрази позиция за разпускането на ВСС, но във ВСС трябва сами да решат дали да се оттеглят.

За момента декларацията е подкрепена само от ГЕРБ. Депутатите от Реформаторския блок (РБ) са реагирали различно – ДБГ с готовност са одобрили текста, в който вина за съдебната реформа е прехвърлена на бившия правосъден министър Христо Иванов, но ДСБ и други партии са възразили. Порази тази причина РБ ще поиска оставката на ВСС със свои собствени мотиви.

Христо Иванов: Управляващите търсят с кого да си измият ръцете и да спасят Цацаров

В акт на върхово безочие управляващите търсят с кого да си измият ръцете за доклада на Европейската комисия и да спасят Цацаров. Това написа бившият министър на правосъдието Христо Иванов във Фейсбук малко след като ГЕРБ поискаха Висшият съдебен съвет да се саморазпусне и обвиниха Иванов за съдебната реформа.

Публикуваме мнението му без редакторска намеса:

В акт на върхово безочие управляващите търсят с кого да си измият ръцете за доклада на Европейската комисия и да спасят Цацаров

Очевидно не са успели да постигнат достатъчно редакции в текста и се провалиха в опита с предварителното му манипулативно представяне за позитивен в кореспонденция на БТА, разтръбена от БНТ и Пеевските бухалки (Труд: "Брюксел нежно ни критикува”). И сега очевидно трябва да се посочат виновните. Това са ВСС (и конкретно тези, които правят скандали в него, като се обаждат) и предходният министър на правосъдието (т.е. аз). Сценката се разиграва преди обявяването на доклада утре, за да не се стигне изобщо до неговото прочитане.

Още

"Овладяване на съдебните институции" от "неясни кръгове и властови центрове"

"Призоваваме ВСС да се саморазпусне. Считаме, че след поредица от публични скандали, които произведе настоящият състав на ВСС, той повече не може да се ползва с доверието ни", се казва в декларацията, изчетена от Цветан Цветанов, с която управляващите се опитват да тичат пред вятъра и обявяването на евродоклада да бъде посрещнато с тяхна позиция.

Посочва се още, че "членовете на ВСС се занимават с конфликти помежду си, с които не решават нито един от важните проблеми на съдебната власт и обществото. Напротив – правят се опити за търгуване с политическо влияние, решаване на корпоративни и икономически интереси и овладяване на съдебните институции от страна на неясни кръгове и властови центрове."

Депутатите си свършили работата с Конституцията, но Христо Иванов е виновен

По-нататък в декларацията се изтъква, че депутатите са подкрепили промените в Конституцията, а цялата вина за съдебната реформа е прехвърлена на бившия правосъден министър Христо Иванов: "След подготовката и приемането на актуализираната Стратегия за съдебна реформа и промените в Конституцията обаче се оказва, че в продължение на една година предложените изменения на Закона за съдебната власт не се приведени в съответствие нито с първия, нито с окончателния вариант на промените в основния закон на страната. Освен това в Министерството на правосъдието през същия период не е работено нито по измененията в Наказателно-процесуалния-кодекс, нито по тези в Гражданския процесуален кодекс."

Проектът за нов Закон за съдебната власт обаче е напълно готов и чака новият министър Екатерина Захариева да го внесе в Министерския съвет. Законопроектът е подробно обсъден с магистратската гилдия, а Христо Иванов изчакваше да се приемат промените Конституцията, върху които законът трябваше да стъпи. След бламирането на "историческия компромис" Иванов подаде оставка незабавно и нямаше как да внесе ЗСВ.

На въпрос към кого са насочени обвиненията за "несвършените" задачи в сферата на правосъдието, Цветанов не отговори категорично.

"Към никого не отправяме обвинения", каза той и добави, че "просто така стоят нещата".

"Това изявление ние сме го представили на групите, с които формираме мнозинството. Те поеха ангажимент в днешния или утрешния ден да заявят своята позиция", добави Цветанов. Той не коментира кога ГЕРБ са съзрели сериозните прегрешения на ВСС, в които сега го обвиняват.

Съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски каза, че депутатите от РБ са били единодушни за оставката на ВСС, но имат повече мотиви и аргументи от ГЕРБ, които ще съобщят в сряда.

Цветан Цветанов заяви, че ако съдебният съвет подаде оставка, същият състав ще изпълнява функциите си си до избирането на нов.

По-рано във вторник вицепремиерът Меглена Кунева призова членовете на ВСС да подадат оставки, тъй като органът вече е загубил репутацията си. Кунева обаче предупреди, че ще настъпи затруднение, ако ВСС се оттегли сега: "По стария закон ли ще избираме нови членове? И когато през март бъде приет новият съдебен закон, пак ли ще избираме?"

Христо Иванов наскоро коментира, че изборът на Димитър Узунов за представляващ ВСС е опит да се разпали скандал, в който да бъде въвлечен премиерът и ВСС "да се скрие" зад гърба му. Той обясни, че този хор може да е подготвителна фаза за разпускане на ВСС, който да поеме цялата отговорността за доклада на ЕК за съдебната система, за да бъде спасен главният прокурор.

По неофициална информация на Mediapool, докато партиите от мнозинството заседаваха в парламента и подготвят своята декларация, главният прокурор Сотир Цацаров и мнозинството във ВСС също да се събрали, за да обсъждат позицията си по поисканото им оттегляне.

Законодателни ангажименти

В предложената от ГЕРБ декларацията депутатите призовават за политически консенсус и ясен времеви график за реализиране на законовите промени, които да продължат реформата в съдебната система. Те очакват:

- Измененията в Закона за съдебната власт, на основата на измененията в Конституцията. Те трябва да засилят до максимално възможния предел съдийското самоуправление, както и отчетността и децентрализацията в прокуратурата;
- Антикорупционния закон;
- Измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, водещи до по-бърз процес, по-малко формализъм, ограничаване на възможностите за безкрайно връщане на делата за доразследване;
- Изработване на проект за Закон за мерките срещу тероризма.

Декларацията завършва с думите: "Ние, народните представители от ПГ на ГЕРБ и партиите, подкрепящи правителството на Бойко Борисов, ще подкрепим тези реални действия за продължаване на съдебната реформа в България."

Както стана ясно, Патриотичният фронт е възразил срещу това управляващата коалиция да се нарича "ГЕРБ и партиите, подкрепящи правителството на Бойко Борисов", тъй като Фронтът подкрепял програмата на кабинета, а не самия кабинет.

Народното събрание не може да отзове членовете на ВСС от парламентарната квота, единственият начин е те сами да подадат оставка.

Ясен Тодоров: Както ние не искаме техните оставки, и те нямат право да искат нашите

За да бъде разпуснат ВСС, 13 от членовете му трябва да подадат оставки.

Първите индикации са, че гравитиращото около главния прокурор мнозинство във ВСС не възнамерява да се съобрази с призива на управляващите.

Председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров напомни на парламента, че с промените в Конституцията бяха приети преходни разпоредби, в които се предвиждаха запазване на настоящия състав на ВСС. "Когато говорим за върховенство на закона и независимост на съдебната власт, моля народните представители да спазват законите, които са приели преди месец", каза Тодоров пред БНТ.

Той подчерта, че изразява лично мнение и "коментар по принципен въпрос".

"Аз считам, че както членовете на ВСС не отправят призиви към правителството и законодателната власт за оставки, не е редно представители на другите власти да го правят спрямо съдебната", заключи Ясен Тодоров, който е член на ВСС от политическата квота, номиниран от "Атака".

Светла Петкова, която се числи към същото мнозинството в кадровия орган на Темида, заяви: "Това искане е абсолютно незаконосъобразно и е в нарушение на всякакви правила."

"Не съм бил канен на тази среща, както и други мои колеги и нямам нищо против да се оттегля, ако в това има смисъл, защото според мен трябва да стане ясно кой провокира тези скандали, защото всеки трябва да си понесе отговорността за това. Гарантирам, че никой от нас не ги провокира", коментира пред бТВ членът на ВСС Камен Иванов.

Калин Калпакчиев, член на ВСС от съдебната квота и опонент на мнозинството в съвета, гравитиращо около главния прокурор, коментира призива на ГЕРБ за оставка като ход за избягване от отговорност на правителството и парламента за критиките в доклада на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред, който излиза в сряда. Депутатите можеха да предложат на ВСС да образува дисциплинарни производства срещу техните избраници в съвета и да се види кой как е изпълнявал служебните си задължения, каза Калпакчиев пред dnevnik.bg.

След като такива действия досега не са предприети, да се призовава съветът точно в деня на огласяване на доклада на ЕК да се разпусне - не мога да коментирам по друг начин освен като димка за отклоняване на вниманието, заключи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България