Реверанс към ДПС

Управляващите искат Сърница да стане община

Джамията в центъра на Сърница, в града има още два мюсюлмански храма

Вместо да намалят общините, които са 264 в момента, управляващите предлагат да се създаде нова община Сърница, в която живеят предимно мюсюлмани. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

Правителството ще предложи на президента да издаде указ за административно-териториална промяна в границите на община Велинград и за създаване на нова община с административен център град Сърница.

В нея ще се включат, освен Сърница, и селата Медени поляни и Побит камък, е посочено в съобщението.

С административно-териториалната промяна се цели преодоляване на натрупаното изоставане в развитието на трите населени места и създаване на по-добри условия за социално и административно обслужване на населението им, мотивира се кабинетът.

Предвижда се Сърница да стане самостоятелна община от 1 януари 2015 г.

Населението на Сърница е 3579 души, според последното преброяване на НСИ. По данни на ГРАО жителите са малко повече – 3597 души. Градът е разположен в Западните Родопи в непосредствена близост до втория по големина язовир у нас "Доспат".

Селището е основано през 1860 г. Първият заселник бил чобанинът Шабан и почти столетие носело неговото име - Шабанлии. Заселниците били предимно от Доспат, който днес е на отсрещния бряг на язовира.

През 1975 година селата и махали Шабанлии, Крушата, Петелци, Бърдуче и Орлино са обединени под името Сърница. От 1950 г. до 1987 г. Сърница е самостоятелна община, включваща и сърнишките села Медени поляни и Побит камък.

Сърница е обявена за град на 16 септември 2013 г.

Сърница също не е пощадена от възродителния процес, който стартира през 70-те години. На 23 април 1972 г. в Сърница е убит униформеният милиционер Сергей Куртов от петима жители на селото при отнемането на шофьорската книжка на единия от тях. Съучастник се предава, а другите четирима са заловени край село Кочан в опит да избягат в Гърция.

Това е повод в селото да започне Възродителният процес. Селото е обградено и жителите му са събрани при училището. Тялото на милиционера е изложено в класна стая, а сърничани са заставени да го видят и да чуят признанието на съучастник в убийството. Така "възродителите" внушават колективна вина на жителите на Сърница, благодарение на което смяната на имената минава сравнително гладко.

Посмъртно повишеният в младши лейтенант милиционер е погребан в центъра на селото, а над гроба му е издигнат паметник с надпис "Младши лейтенант Сергей Куртов. Загинал геройски при изпълнение на служебния си дълг". След това всички надгробни камъни в мюсюлманските гробища с написани турско-арабски имена са били счупени.

Днес в Сърница има над 100 фирми за дърводобив, които преработват дървесина от 29 стопанства, включително от Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Върху площ от около 1700 дка се сади и отглежда известният сърнишки картоф.

Другият поминък е свързан с туризма с почивните бази и хотели, изградени покрай язовир "Доспат".

Сърница има целодневна детска градина "Мир" и средно училище "Св.Св.Кирил и Методий".

Споделяне

Още от България