Управляващите изпращат четирима “парламентьори” в Брюксел

Четирима ще са представителите на управляващото мнозинство, които спешно ще посетят Брюксел във вторник, за да обяснят на евроекспертите какво точно са имали предвид с промените в конституцията. Това съобщи за Mediapool председателят на парламентарната комисия по европейска интеграция Атанас Папаризов.

Групата е в състав Михаил Миков и Янаки Стоилов (БСП), Минчо Спасов (НДСВ) и Лютви Местан (ДПС).

Още преди седмица премиерът Станишев настоя да бъдат изпратени експерти, които да изяснят позицията ни, уточни пред Mediapool Папаризов. След среща с еврокомисаря по разширяването Оли Рен, Станишев освен това настоя повторната проверка да бъде извършена от експерти по конституционно право, защото критичният доклад за приетия от българския парламент проект бил писан от юристи, които не са конституционалисти.

Стоилов отива в Брюксел и като председател на правната комисия, която трябва да обсъди и приеме измененията в Закона за съдебната власт.

Преди седмица в предварителен доклад пред външната комисия на Европейският парламент, комисарят по разширяването Оли Рен препоръча нови промени в българската конституция, които да гарантират независимостта на съдебната власт.

"Изглежда, най-добрият начин да се гарантира независимостта и отговорността на съдебната система ще бъде промяна в конституцията", каза Рен пред репортери в Европарламента.

Еврокомисарят отчете като стъпка в правилната посока гласуваните окончателно в края на март промени, свързани с ограничаване на депутатския имунитет, но по отношение на измененията за съдебната власт изтъкна, че оставят поле за  двусмислени тълкувания относно независимостта на българския съд.

Основната забележка на евроекспертите по отношение на измененията е в правомощията на министъра на правосъдието по отношение на бюджета на съдебната система, което се приема като намеса в дейността на независимата съдебна власт.

В коментар миналия вторник премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев заяви, че управляващите ще направят всичко възможно, за да убедят експертите в логиката на измененията в основния закон. Същото повтори и председателят на ПГ на НДСВ Анелия Мингова.

И двамата подчертаха, че същността на измененията ще бъде недвусмислено конкретизирана в промените в Закона за съдебната власт, които трябва да бъдат окончателно приети на второ четене до великденската ваканция.

През миналата седмица при приемането им на първо четене обаче стана ясно, че възможностите за различни тълкувания са заложени и във внесения от правителството проект.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?