Управляващите може да фалшифицират изборите

Гражданската коалиция за свободен и демократичен избор ще настоява за масирано присъствие на европейски наблюдатели по време на предстоящите избори за европейски и национален парламент заради реална опасност БСП и ДПС да фалшифицират резултатите.

Председателят на "Прозрачност без граници" Огнян Минчев съобщи на пресконференция в сряда, че коалицията ще се срещне през следващата седмица с посланиците на страните членки на ЕС в София, представители на ЕК и ЕП и ще се опита да предизвика решение на ЕК за европейски наблюдатели по време на изборите в България.

БСП и ДПС не биха се спрели да фалшифицират изборите

"Сериозното предизвикателство по време на тези избори ще бъде не просто купуването на гласове и контролирания вот, а заплахата за мащабна манипулация преди и по време на изборите и по всяка вероятност фалшифициране на изборните резултати, ако те не са в полза на БСП и ДПС", посочи Огнян Минчев.

По думите му това може да се очаква от хора и политически сили, които са в състояние да приемат по един брутален и циничен начин такива промени в избирателните закон.

"Не мога да очаквам, че контролираните от тези хора полиция, избирателна комисия и държавни институции ще подходят с необходимата нормативна дисциплина и ценностно-морална ангажираност към провеждането на изборен процес, който да бъде честен и свободен. Не мога да допусна такава хипотеза", добави политологът.

Той обясни, че членството на България в ЕС не е препятствие за присъствието на европейски наблюдатели в страната, тъй като вече има прецедент – европейски наблюдатели по време на президентските избори в Полша, на които бе избран Лех Качински. Тогава тяхното присъствие е било предизвикано именно от граждански и политически фактори.

Псевдомажоритарен елемент и политическо решение на съда

"Целта на всички промени е служебна победа на БСП и ДПС", заяви Огнян Минчев.

Мотивите за това твърдение са въвеждането на псевдомажоритарния елемент в противоречие с конституцията, осем процентната бариера за коалиции и безпрецедентното политическо решение на Софийския градски съд да не регистрира новото ръководство на СДС.

Минчев определи промените в изборното законодателство като "цинична и безскрупулна аритметика".

"Изборният закон нарушава основни граждански прави и свободи, особено с въвеждането на 31 мажоритарни депутати", посочи социологът Мирослава Радева.

Тя обясни, че въвеждането на мажоритарния елемент в този му вид довежда до гражданска неравнопоставеност. Мажоритарните кандидати в София ще бъдат избирани с много повече гласове отколкото в други градове на страната.

"Вотът на гражданин от столицата ще бъде подценен от 5 до 6 пъти”, посочи Радева.

Според Огнян Минчев мажоритарният елемент очевидно цели бонуси за определени политически сили. Въвеждането на 8% бариера в последния момент пък има за цел да дисквалифицира определени участници в изборната надпревара.

"Тези промени не само отнемат граждански права, те слагат кръст на морала в политиката и са симптом за бъдеща диктатура", коментира Едвин Сугарев.

Директорът на Европейския институт Юлиана Николова от своя страна предупреди, че с този закон има опасност страната да получи негативен доклад от Съвета на Европа.

Според гражданската коалиция общественият договор за свободен и демократичен избор, подписан от 19 партии и 39 граждански организации, се е превърнал само в лист хартия. Само три от деветте точки на договора са били отразени в изборното законодателство.

Коалицията предлага медиите и гражданските организации да подпишат договор и да се направи необходимото, за да се осигури прозрачна и честна среда на следващите избори.

25% готови да продадат гласа си

В рамките на пресконференцията изпълнителният директор на Институт "Отворено общество" Георги Стойчев представи социологическо проучване, според което 25% от българските граждани са склонни да вземат пари, за да гласуват.

Само 5% от тях обаче са посочили, че биха гласували за партията, която им е платила. Останалите или биха упражнили правото си на вот по съвест или не биха отишли до изборните урни, въпреки че са взели пари. Най-голяма склонност да продадат ефективно гласа си проявяват симпатизантите на ДПС - 13%, а най-малка тези на "Атака" и на ГЕРБ.

Болшинството от анкетираните са на мнение, че купуването на гласове е престъпление, но според 13% това е нормален начин за привличане на избиратели, а 3% споделят мнението на Ахмед Доган, че това е нормална европейска практика.

Проучването е националнопредставително и е проведено в края на март и началото на април.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?