ГЕРБ с иновация в изборната администрация

Управляващите назначиха зам.-окръжен прокурор за шеф на РИК - Кюстендил

Обвинителят: Това трябва да е практика, а не прецедент

Ангел Байрактарски

Екзотична иновация на ръба на закона приложи управляващата партия ГЕРБ в назначаването на председател на Районната избирателна комисия (РИК) в Кюстендил, алармираха пред Mediapool представители на опозицията в града.

В края на миналата седмица по време на консултации с областния управител Владислав Стойков управляващите предлагат за шеф на РИК заместник-окръжния прокурор Ангел Байрактарски, а два дни след това той е назначен на тази длъжност от Централната избирателна комисия.

"Ангел Байрактарски е доказал своите качества и като човек, добре приет е от обществото. Той е прекрасен юрист, който познава закона и знае как да го прилага. Той е човек, който не е политически ангажиран. Ние разчитаме на професионалните му качества", заявява веднага след номинацията му областният координатор на ГЕРБ Кирил Калфин пред Дарик.

Колегите на обвинителя в комисията, която ще организира за района първия в демократичната ни история национален референдум са силно притеснени заради работата му. "Как ще противоречим на този човек, като всеки момент той може да ни скалъпи обвинение", обясниха тревогите си членове на РИК - Кюстендил, пожелали анонимност.

Притеснения буди и фактът, че прокурор е фаворитът на ГЕРБ за тази длъжност, тъй като недопустимо от закона е магистратите да са партийно обвързани. Освен това, докато е член на РИК и организира провеждането на референдума в края на януари, Байрактарски служебно ще бъде ангажиран и с евентуалната проверка на всички по-сериозни сигнали за купуване на гласове. Като заместник-ръководител на обвинението в областта, Ангел Байрактарски пък е в постоянно взаимодействие с местната полиция.

Формално зам.-окръжният прокурор няма проблем да заеме тази длъжност. Той не е член на ГЕРБ, въпреки че е техен фаворит и не е уязвим по тази линия. Изборният кодекс също не забранява поемането на функцията ръководител на РИК от прокурор.

Потърсен за коментар от Mediapool, обвинителят не видя проблем в назначаването си за шеф на районната комисия. "Това, че ГЕРБ са ме предложили, не означава, че те са пристрастни към мен, това е друг вид оценка за личността ми", каза Байрактарски. Според него областният ръководител на управляващите в града е забелязал неговите професионални качества.

"Смятам, че назначаването на фигури като мен не трябва да е прецедент, а правило при организацията на изборите", коментира още той и разказа, че е получил поканата както от областния управител, назначен от Министерския съвет, така и от местния лидер на управляващата партия в града.

За да обясни присъствието си в РИК, прокурорът се опита да направи паралел между себе си и съдиите, които са членове на Централната избирателна комисия. "Нима те са партийно обвързани?", попита Байрактарски, пропускайки, че в ЦИК няма нито един прокурор. За да звучи още по-дистанцирано от ГЕРБ, той заяви, че като председател на районната избирателна комисия ще има само "представителна функция".

От ЦИК също не видяха формална пречка обвинител да се занимава с организацията на референдума. "Ясно е кой не може да влезе в състав на комисия, това го разписва Изборният кодекс, всичко останало е позволено",обясни пред Mediapool говорителят на комисията Ралица Негенцова.

Неофициално членове на комисията обясниха, че така се създава прецедент, който, ако се окаже, че "действа добре и възпитателно" при гласуването, нищо не пречи Районните избирателни комисии за парламентарните избори да бъдат масово оглавявани от прокурори, които дори да не престъпват закона, само ще "респектират" с присъствието си.

Споделяне

Още от България