Управляващите не желаят публикуване на договорите по ЗОП

Депутатите от ГЕРБ отхвърлиха в комисия законопроект на СДС, в който се предвижда да се публикуват договорите, сключвани по Закона за обществени поръчки (ЗОП).

 В момента в сайта на Агенцията за обществени поръчки се публикува само информация за договорите, но не и самите договори и анексите към тях, поясниха депутати от СДС.

 Опитите на пресата и на гражданите да получат достъп до текстовете на договорите по ЗОП обикновено удрят на камък. Администрацията отказва достъп като се мотивира с наличието на лични данни, фирмена тайна и други подобни аргументи.

 Законопроектът на СДС предвижда договорите и анексите да се публикуват веднага онлайн, като в тях са заличават личните данни.

По-рано през седмицата стана ясно, че министрите на ГЕРБ отказват на медиите достъп до договорите на предишното правителство, за които премиерът Борисов твърди, че са сключени в нарушение на Закона за държавния бюджет и са станали причина за бюджетния дефицит. Министерствата се оправдаха с това, че договорите са предоставени на прокуратурата за разследване.

Така, въпреки първоначално заявената воля за прозрачност, ГЕРБ се вписа в традицията на предишни правителства да се укриват от обществото договорите от голям обществен интерес.

Правителството на тройната коалиция грижливо криеше договора с "Газпром" за доставки на газ. Той така и не беше огласен, след като за това настояваше опозицията и обществени организации. Властите не дадоха достъп до договора въпреки, че по инициатива на СДС беше приета законова поправка за надделяващия обществен интерес пред търговската тайна в договорите, които сключва държавата.

 

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?