Управляващите обявиха куп летни благини, но сметката е без кръчмаря

Ваучери за почивка с неясен обхват и безплатен плаж, който тепърва ще се договаря с концесионерите

Коалиционните партньори обявиха мерките, по които имат съгласие, и спорните идеи, сн. МС

Управляващата коалиция обяви във вторник как принципно предвижда за летния сезон бюджетът да поеме част от почивката на българите чрез специални ваучери, но с обяснението, че още се договаряли детайли не представи разчети колко ще струва това на бюджета. Обещано бе и безплатно ползване на плажните принадлежности от хората, тъй като се предвижда освобождаване или намаляване на дължимата от концесионерите или наемателите такса, но бе пропуснато да се отбележи, че това ще става, само ако съответната фирма се съгласи на схемата.

На дежурния поне един извънреден брифинг за деня, който бил по молба на медиите след коалиционния съвет на ГЕРБ, ВМРО и Обединените патриоти, вицепремиерът Томислав Дночев обяви, че е постигнато принципно споразумение за мерките за спасяване на летния сезон тази година, за ускоряване на пътни проекти и строежи на ВиК инфраструктура и ремонти на язовири.

Можело да се върне и програмата за саниране на панелките, но под условие, че етажната собственост поеме 30 на сто от разходите по ремонтите.

Неразбирателство има относно исканията на Обединените патриоти за намаляване на ДДС за ресторантите и туристическите услуги, но подписаната коалиционна програма можело и да се промени.

Веднага обаче се променят изискванията за разстояние между масите в заведенията, които ще отворят врати при спазване на противоепидемиологичните мерки. Тя ще се намали на 1.5 метра, вместо разписаните 2.5 метра отстояние в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев,

След подължилия над два часа и половина коалиционен съвет вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и лидерът на НФСБ и съпредседател на Обединени патриоти Валери Симеонов обясниха какви се предвижда да бъдат мерките за възстановяване на икономиката на страната в условията на коронавируса, но детайлите по всяка едно от тях все още се обсъждат. Не бяха посочени и разчети колко ще струват повечето от намеренията. Само за ВиК проектите бе припомнено, че от еврофондовете има 1.3 млрд. лв., които заедно с парите на сформирания държавен ВиК холдинг и отпуснатите от бюджета 500 млн. лв. за ремонт на язовири ще надхвърлят 2 млрд. лв.

Дончев: Това не е състезание кой ще даде повече

"Има различни предложения на партньорите, всяко от тях ще се прецизира за социално икономически ефекти  - дали може да си го позволим. Не може разговорите да се превърнат в състезание кой иска да даде повече и да е по-симпатичен. Разликата между нас и онези, които само правят предложения, е че ние носим отговорност", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

От обясненията на тримата стана ясно, че има съгласие да се предоставят ваучери за посещения на ресторанти, хотели и ползване на други туристически услуги. Какъв ще е размерът им и на какъв принцип ще се дават, все било въпрос на анализи и зависело и от това дали летният сезон ще тръгне на 1 юни, 1 юли или 1 август, обясни Дончев. Няма обаче да бъдат на калпак, заяви Каракачанов.

Валери Симеонов допълни, че ще се обсъждат сроковете за предоставяне на ваучерите, но право на такива ще имат само хора, плащали осигуровки и без задължения към бюджета. Той уточни, че "горещото желание" е летният сезон да започне от 1 юли, но правителството ще е в готовност да предостави ваучерите още в началото на сезона и "да се уплътнят няколко милиона ползватели на хотели, ресторанти, туроператори". По думите му вероятно ще има такива ваучери и за зелени училища, културни училищни екскурзии като средство за насърчаване на бранша.

Какъв ресурс е предвиден за тези ваучери в бюджета така и не бе казано, но и никой от присъстващите журналисти не попита.

Постигнато било споразумение и за жест към нискобюджетния туризъм – къщи за гости, семейни хотели, апартаменти извън големите населени места и мотелите, но не стана ясно какъв ще е този жест.

Спор кой да взема ваучер и каква да е стойността му

"Идеята не е да се подпомага само туризмът като бизнес, а парите на българските граждани да подпомогнат сектора, вместо да изтекат навън. Немалко са държавите като Турция, Гърция, Хърватия и Италия, които се готвят за привличане на туристи отвън, за да закрепят сезона си. Идеята е с ваучерите да се подпомогнат гражданите да ползват българските услуги. Спорът е размерът и кой да може да ги получава", каза Красимир Каракачанов.

"Какво правим с гражданите с високи доходи? Те могат да си позволят почивка сами", разкри Дончев част от спора за ваучерите за почивка.

Симеонов допълни, че тримата коалиционни партньори са се разбрали и плажните принадлежности като чадър, шезлонг и масичка да са напълно безплатни този сезон като това ще е за сметка на концесионната такса или наема от ползвателите на плажните ивици.

Още преди време министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че се обсъжда през намаляване на наемите и концесионните такси за плажовете през 2020 г. чадърите и шезлонгите да станат безплатни това лято. Тогава тя коментира, че това се обмисля, тъй като много от концесионерите на плажове поискали да бъдат освободени от такса, тъй като приходите им това лято ще бъдат ниски, а принос за това ще имат и изискванията за раздалечаване на чадъри и шезлонги. Ангелкова каза, че ще се преговаря плаж по плаж, а внесените по-късно през деня поправки в закона за здравето предвиждат възможност за намаляване на таксите за 2020 г. до 100 процента или да се отложи плащането им до края на годината.

По искане на ресторантите ще се измени заповедта от 3 май на Ананиев и разстоянието между масите ще стане 1.5 метра, а не 2.5 метра, защото иначе става нерентабилно ползването на откритите площи, заради малкото клиенти, които ще могат да се поемат заведенията, съобщи Симеонов. Сервитьорите ще могат да работят с шлемове, а не с маски, и с ръкавици.

Строежи по морето до 15 юни

Ще се удължи правото на строежи в националните курорти до 15 юни. "Няма туризъм и няма смисъл да се ограничава строителството и възможността за реализиране на работни места и икономическа дейност. Само за  тази година ще е това удължаване. Общинските съвети имат правото да вземат отделно решение за удължаване на този срок в малките курорти", допълни лидерът на НФСБ и силно им препоръча да направят това.

По думите му е важно да се осигури препитание, защото "онези, които не успеят да намерят работа ще се качат на самолета и отново ще имаме проблем с намирането на работна ръка".

Според Симеонов загубилите работа около 100 хиляди души могат да си намерят рабонта в строителството и затова било решено държавата да увеличи и ускори реализацията на строителни обекти. Като такива той посочи ускореното доизграждане на магистрала "Хемус", пътят Ботевград-Монтана Видин щял да започне скоро да се изгражда и да поеме работни места. "Ще се продължи работата по тунела под Шипка. До две седмици започва работа по обхода на Бургас, който още изведе трафика към пътя Сарафово-Слънчев бряг. Ще се работи по ремонта на мостове и виадукти, ще се ускори работата по ремонта на язовирите", каза Симеонов. По думите му са приключени проекти и поръчка за над 200 язовира и ще продължат да се насочват средства  за това като 500 млн. лв. са предвидени в бюджета. Ремонтите на техните стени ще продължат, ще се заработи и по язовири "Бели Искър" и "Огоста", каза още представителят на Обединените патриоти.

Повече пари за строителство

Той обясни още, че има съгласие за възобновяването на санирането на панелки,  но при условие, че парите не се предоставят напълно безвъзмездно, а има 30 процента участие на етажната собственост.

"Безспорно е, че средствата в инфраструктура имат двуяк ефект – има заплати и продукт, който може да се ползва от всички. Ограничение на средствата за строителство няма да има, напротив дори ще ги увеличим, доколкото ни позволяват бюджетните възможности", допълни Томислав Дончев.

На среща на премиера Бойко Борисов със строителния бранш миналата седмица стана ясно, че може да се започне саниране с одобрените вече проекти по прекратената национална програма, които са на стойност 1.6 млрд. лв., но всичко ще зависи от бюджетните възможности. Макар министър-председателят в началото на кризата с коронавируса да повтаряше, че бюджетът вече е на минус заради мерките в подкрепа на бизнеса и хората, се оказа, че в края на април хазната все пак е на плюс с 1.3 млрд. лв.

Подновяването на футбола зависи от другите първенства

Възобновяването на националното футболно първенство ще зависи от това кога ще ги възобновят останалите държави в Европа.

"Данъци няма да се променят в никаква посока – нито надолу, нито нагоре. Това е записано в каолиционното ни споразумение", коментира Дончев внесеното от партньорите на ГЕРБ предложение за намаляване на ДДС за ресторантите и туризма.

"В програмата на коалиционното правителство пише, че няма да се променят данъци, но не е записано, че ще има коронавирус", отвърна му Каракачанов и посочи, че намаленото ДДС за този сектор може да го изсветли и да внесе повече приходи в бюджета.

Дончев на свой ред каза, че при нужда коалиционната програма може да се промени, както всичко по принцип подлежи на предоговаряне. "Но до преди месец имахме съвсем други приоритети – индустриализация, дигитализация, индустриални зони за ускоряване на ръста на икономиката от 3 до 5 процента. А днес вече говорим за възстановяване, не за развитие", допълни той.

Готвим се за най-лошото с надежда да е по-доброто

Според него все още е рано да се каже какви са загубите в икономиката заради коронавируса. "Различни са сценариите и разчетите на МФ, НСИ и БНБ. Дори международната общност не е единна. Зависи от афтършоковете на пандемията – дали изчезва вируса или е с нас. Всеки от тези сценарии има различни апликации – разликите понякога са в пъти. Ние сме готови на най-лошото, пък се надяваме да е по-доброто", допълни вицепремиерът по икономическите въпроси.

Голяма част от обявените сега мерки, които са обсъдени с националния оперативен щаб срещу коронавируса, не изискват законодателни промени, обявиха тримата.

Симеонов уточни, че партиотите запазват резервите си по отношение на мярката 60/40 за поемане на част от заплатите на принудително останалите без работа хора, "но няма заради бълхата да изгорим юргана".

Дончев пък каза, че се работи по това мярката да стане по-гъвката, но не даде повече подробности.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес