Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Управляващите отчетоха председателството: И сме по-красиви, и сме по-добри

20 коментара
Снимка: бТВ

Очаквано управляващи и опозиция в петък сблъскаха гледните си точки по темата колко и дали е било успешно българското председателство на Съвета на ЕС. Както ГЕРБ, така и Обединените патриоти се похвалиха с различни постижения, а социалистите разкритикуваха изминалата половин година с познатите аргументи, че тя е била посветена предимно на личен пиар на премиера Бойко Борисов.

Единствената новост, в застъпваните тези от властта и опонентите ѝ бе ироничният коментар на евродепутатът от левицата Георги Пирински, който изтъкна повсеместно ширещата се в България корупция и направи забележката, че единственият, който доказано стои в страни от нея, е народният представител от ДПС Делян Пеевски. Към изказването му обаче нямаше нито една реплика и то увисна в пространството.

"Първото ни председателство беше изпитание за европейската ни идентичност – показахме отговорност и професионализъм в работата ни за европейската кауза", заяви от парламентарната трибуна министър-председателят Бойко Борисов по време на доклада си за изминалото европредседателство.

Той отчете, че слоганът на председателството "Съединението прави силата" е смисълът на европейската кауза.

Министър-председателят подчерта още, че България е успяла да обедини европейските партньори за продължаване на диалога с Турция.

Борисов определи като знаково постижение поставянето на фокуса на усилията върху европейската перспектива и свързаността на страните от Западните Балкани, което е било признато за обща европейска отговорност. Разширихме и изведохме извън деликатния политически контекст темата за Западните Балкани, каза премиерът.

Той отбеляза, че след организираната среща на ЕС за Западните Балкани в София през май има план със стъпките за реализирането на инфраструктурни проекти, били са договорени средства за свързаност и са били подписани първите споразумения. Показахме, че решението на натрупаните проблеми трябва да се постигне чрез диалог, дадохме пример със споразумението с Македония и имаме резултат - преговорите между Гърция и Македония, а от вчера и поканата от НАТО за преговори с Македония, заяви премиерът, като припомни, че в края на юни Съветът взе решение кога да започнат преговорите за еврочленство със Скопие.

Борисов подчерта, че тези резултати не са част от пиар кампания и този стил на работа е бил оценен и признат като работещ модел, признание е била и поканата за участие на България в Берлинския процес, от който страната по принцип не е част.

Нашата работа не приключва сега, а продължава и при австрийското председателство, чиито приоритети са продължение на приоритетите на българското председателство - сигурност и борба с неззаконната миграция, просперитет и конкурентоспособност чрез цифровизация, стабилност в съседните региони на Европа

Като обърна внимание, че страната ни е застанала начело на ЕС преждевременно заради Брекзит, премиерът припомни фактите - 105 отворени законодателни досието на 1 януари т.г., впоследствие още 30 нови, представени от ЕК. По време на председателството ни са били затворени 78 досиета, по 37 е постигнат общ подход, приети са 58 заключения на Съвета, 17 доклада за напредък.

Като успехи той отбеляза, че българското председателство е осигурило плавно и навременно начало на преговорите по следващата многогодишна финансова рамка, организирала е задълбочен обмен на мнения между държавите членки преди публикуването на законодателното предложение на Еврокомисията, била е гарант за запазване на успешни политики на ЕС, като кохезия и обща селскостопанска политика, има и нови предложения за отделни бюджети за цифровизация и отбрана, които ще водят до икономически растеж и създаване на работни места.

В резултат на целенасочените усилия на България са били преодолени различия между държавите членки и е бил постигнат общ подход по банковия пакет. Бил е поставен акцент върху прехода към кръгова икономика и екоиновации, а поставянето на проблемите, свързани с качеството на атмосферния въздух, е било високо оценено от всички държави членки. Миналата седмица България получи поздравления и добра оценка и от лидера на Зелените в Европейския парламент Ска Келер, подчерта Борисов.

Като други успехи той изброи поставянето на младите хора в центъра на дебата за бъдещето на Европа и удвояването на бюджета за програмата "Еразъм", постигнатия напредък и приключването на преговорите между Съвета и Европарламента по енергийната ефективност, енергията от възобновяеми източници и управлението на енергийния съюз. Дунавската стратегия е била обсъждана на седем събития и има вече пътна карта, отчете още премиерът.

Той изтъкна, че председателството е работило за решения, с които да се прекратят дискриминационните практики спрямо потребителите, които разделят Изтока и Запада в ЕС, защото "всички сме равноправни". Поставен е бил акцент върху цифровия единен пазар.

На колегите от БСП мога да кажа – постигнат е напредък по ключови области в рамките на европейския стълб на социалните права, за справедливите условия на труд, социална закрила и приобщаване, приключена е работата по предложението за директива за командированите работници за осигуряване на еднакви условия на труд за командированите работници, каза Борисов.

По приоритета за сигурност и охрана на външните граници той изтъкна споразумението с Европарламента по три регламента за полицейско и съдебно сътрудничество, гранични проверки и връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни. По думите на премиер председателството е надхвърлило заложената цел по пакета за киберсигурността.

Нинова: Изолирахте президента, правихте си собствен пиар

Веднага след Борисов думата взе лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя за пореден път изказа тезата на левицата, че председателството е било превърнато в пиар кампания на един човек.

Нинова разкритикува правителството, че е изолирало президента по време на европредседтелството.

"Изолирахте президентската институция. Президентът Радев се опита да компенсира онова, което българското правителството не направи. Вие не пропуснахте да го охулите дори и за това", каза тя.

Премиерът и правителството не осигуриха консенсус на българските институции, не мобилизираха национална енергия и резултатът ще е увеличаващ се евроскептицизъм", коментира Нинова.

По думите ѝ парламентът също останал на страна от процесите по време на председателството.

Тя добави, че управляващите не успели да приобщят съдебната власт и НПО сектора.

"Стигнахме дотам, че коалиционен партньор в правителството и председател на партия да се оплаче публично, че не е канен на събитието на правителството. Това не е съгласие", коментира Нинова.

"БСП оценява председателството като много добра форма и организация, но със слабо политическо съдържание и резултати", обобщи Нинова.

След което изтъкна, че по време на тези шест месеца в България са се случили показни убийства, поредица бягства от затворите и масови протести. Нинова не пропусна да отбележи, че членовете на кабинета и лидерите на различните партии в него се обвиняват един друг в злоупотреби.

“И сме по-красиви, и сме по-добри”

Като най-отявлен защитник на успехите на правителството се прояви лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който имаше и задача да обори аргументите на Нинова, че кабинетът е изолирал президента от процесите, свързани с председателството.

В началото на изказването си лидерът на парламентарната група на Обединените патриоти изтъкна, че държавният глава не е в пленарна зала.

"Показахме характер и българско самочувствие. Истински мъжки характер, а не мъжки характер с пет букви. Правителството на България това сме ние. Да излезем от подвижните пясъци на мазохизма. И сме по-красиви, и сме по-добри", каза Сидеров.

Той поясни, че председателството е процедура, а не приказка с щастлив край. "Да постигаме нещо за нашата страна е забранено. Не може да поставиш въпроси, които са в твоя изгода", припомни Сидеров.

Според него управляващаа коалиция не само работи, а показва и европейско поведение.

"Гостите видяха, че България е прекрасна държава, българите са чудесни хора. Българският глас се чу в една нова тоналност. За първи път българското правителство посочи интереса на България. Отношението към България много пъти е било пренебрежително. Ние показахме, че не искаме да бъдем буфер и периферия на Европа. От години съм се молил за такъв тон. Това трябва да бъде характера на българската дипломация", каза Сидеров.

"Оказа се, че българските националисти са по-добрите европейци. Няма да казвам от кого. Нашият пример беше приет, започнаха да ни подражават. Австрия създаде същото правителство като България - дясно правителство и националисти", допълни той.

Според Сидеров Европа се променя и в поведението на всяка държава трябва да има "доза здрав национализъм".

"Все повече доминират хората, които искат Европа да не бъде отворена врата, територия и поле за експериметни на свръхкорпорации, а обединен съюз на отчествата", смята Сидеров.

Джема Грозданова (ГЕРБ) прпомни, че няма институция на ЕС, която да не дава висока оценка на председателството. Според нея България е била коректен посредник, партньор и балансьор.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че правителството от една година се е фокусирало върху председателството и е загърбило вътрешните проблеми.

"Сега е време за работа, работа и пак работа. Всичко, което се посочва като условие на трайно утвърждаване на мира в региона и възможност за просперитет, е време да се прилага вътре в страната. Председателството декларира, че ще работи за функционално единство между ЕС и институциите, но като че ли се забрави, че България е част от ЕС. Да спрем с двойните стандарти, с популизмите и национализмите. Да провеждаме отговорна държавна политика. Да се противопоставим на омразата, агресията, ксенофобията, на радикализмите и национализмите. Демокрацията няма алтернатива", каза Карадайъ.

В последствие се изказаха част от министрите в кабинета, които очаквано обясниха, че в секторите, които завеждат, председателството е постигнало успехи.

Думата взеха и евродепутати от различните партии. Според предсавителят на БСП в ЕП Георги Пирински през изминалите шест месеца страната ни не се е преборила с корупцията. Пирински иронично изтъкна, че за това време единствният, доказано от институциите, останал извън подозрения в корупция, е народният представител от ДПС Делян Пеевски.

Успешно, но рутинно

Евродепутатът от Групата на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Искра Михайлова (ДПС) постави въпроса какво всъщност оценяваме - как България изпълни задължението си да поеме ротационно председателство, как страната ни се възползва от ролята на председател, за да разреши въпроси от национален интерес, или как отговори на очакванията в България.

От 2014 г. работя с председателствата - българското председателство е абсолютно съизмеримо с тези председателства и в някой отношения много по-добро от тях, коментира тя.

Българското председателство обаче не успя да се възползва от временна си роля, за да разреши национални проблеми, затова е критикувано от опозицията, посочи Михайлова. По думите ѝ то не е отговорило и на обществените очаквания. За това трябва опит и самочувствие, отбеляза тя.

Българското председателство беше успешно, но рутинно, не беше председателство на реформите, заключи Михайлова. За съжаление не очаквам в скоро време да имаме председателство на реформите, добави тя.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #20

  Ш.к. Георги Пирински показа нагледно как може да си с Луканов и да си на власт дори след него. Трябва да си много нагъл, за да говориш за корупция, след всички скрити фирми, пари и нелегитимни приватизации, в които си участвал?!

 2. Филка Русофилка
  #19
 3. Филка Русофилка
  #18
 4. Филка Русофилка
  #17
 5. Коментарът е изтрит в 07:03 на 14 юли 2018 от автора.
  #16
 6. Коментарът е изтрит в 07:02 на 14 юли 2018 от автора.
  #15
 7. перо
  #14
 8. перо
  #13
 9. перо
  #12
 10. перо
  #11

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.