Управляващите отхвърлиха ветото върху по-високия данък на старите коли

Общините обещаха повишението на плащането да бъде минимално

Менда Стоянова

С гласовете на ГЕРБ и патриотите бюджетната комисия в парламента отхвърли наложеното от президента Румен Радев вето върху данъчните закони за 2019 г., включително върху повишаването на данъка върху старите автомобили над 15 години.

Във вторник Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание четири ключови промени в законите за местните данъци и такси и митниците. Държавният глава се обяви против въвеждането на екокомпонента при определянето на местния данък върху автомобилите, а също и против отлагането на новата формула за изчисляването на такса смет за 2022 г. Той върна още по-високите данъчни ставки за имотите в курортите, а също и промените в Закона за митниците, с които сегашните митници в страната ще се закрият като самостоятелни звена и ще се превърнат в териториални поделения на Агенция "Митници" по подобие на структурите на Националната агенция за приходите.

"ГЕРБ няма да подкрепи ветото. Промяната в Закона за местните данъци и такси, свързана с данъка върху превозните средства, е първа стъпка в правилната посока. Общините имат ангажименти за чистота на въздуха. Този проблем няма да се реши само с въвеждането на екокомпонент в местния данък, но това е само една от мерките", обоснова се председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Икономическият съветник на президента Илия Христозов, който по професия е летец, обясни, че данъчната промяна няма да изпълни заложената екологична цел, защото основният фактор при покупката на автомобил е цената му, а не местният данък, който формира нищожна част от разходите. "Електрическите автомобили, които са много по-екосъобразни, са без данък, ползват безплатно паркиране и безплатно зареждане, но не се забелязва бум в покупките им, защото са скъпи", каза Христозов.

Той даде пример с автомобил на повече от 10-11 години с мощност до 100 конски сили, чийто данък щял да се вдигне с 80-100%. Менда Стоянова обаче обясни, че за автомобилите, които са до 13-14 годинишни, ще има облекчение в данъка заради отстъпката за стандарт Евро 4, а не утежнение.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините, което вече се обяви в подкрепа на данъчната промяна на ГЕРБ - Силвия Георгиева, обяви, че масово общините възнамеряват да гласуват минималните ставки на данъка, така че социалната цена на промяната за гражданите да бъде приемлива.

БСП и ДПС подкрепиха ветото на Радев, като левицата предложи да се въведе много по-крута мярка за борба със замърсяването на въздуха - забрана за вноса на стари автомобили над 10 години. Менда Стоянова обаче отговори, че подобна стъпка би бръкнала много повече в джоба на българина и ще направи покупката на автомобил невъзможно за голяма група от гражданите.

По отношение на отлагането на реформата в такса смет от 2020 г. за 2022 г., което бе другата причина Радев да върне промените в данъчните закони, Стоянова обяви, че честността изисква да се отбележи, че тя ще засегне гражданите повече, защото масово ще доведе до увеличение на такса смет за домакинствата и до намаление - за бизнеса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?