Управляващите отказаха анкетна комисия и изслушване на премиера

Управляващите отказаха анкетна комисия и изслушване на премиера

Парламентарните партии отново се разминаха в оценките си за скандала, разтърсил държавата, като управляващите скриха министър-председателя от въпросите на опозиционни депутати и ги обвиниха, че предизборно експлоатират “раздухан” скандал.

Преди петъчния парламентарен контрол думата взе лидерът на ДСБ Иван Костов, който отново настоя да се приеме предложението на опозицията за създаване на временна анкетна комисия, която да провери действията на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и на следствените органи, замесени в скандала за корупция.

Кризата в изпълнителната и в съдебната власт застрашава устоите на държавата и демократичния ред и парламентът трябва да изпълни своя дълг, каза Костов. Наложената от управляващите пасивност на Народното събрание руши неговия авторитет и компрометира ролята му като върховен конституционен орган на държавната власт, допълни той.

ДСБ иска и спешно заседание на вътрешната комисия, на което да бъде разгледана законосъобразността и целесъобразността на действията на МВР и следствието и използването на резултатите от прилагането на специални разузнавателни средства. Иван Костов заяви още, че ДСБ "ще разобличава опитите на комисията за борба с корупцията и нейния председател да потули престъпленията на властта".

Иван Сотиров от ОДС изрази протест “срещу опитите на мнозинството да блокира политическия дебат и да прикрива правителството, като лишава опозицията от конституционното ѝ право да изслуша министър-председателя”.

Коалицията на БСП, ДПС и НДСВ вече неприкрито говори за източване на държавата, клановете в управлението и БСП се борят “кой ще контролира източването", каза Сотиров. Той добави, че вече трети министър от правителството е замесен в разрастващия се корупционен скандал.

Като посочи, че показните разстрели на кметове, общински съветници и ключови фигури от икономиката вече не удивлява никого, Сотиров каза, че е факт съмнителната известност на жертвите.

Паралелният монолог на петъчните изявления продължи с това на парламентарната група на НДСВ, която “отбелязва с гордост втората годишнина от ратифицирането от Народното събрание на Договора за присъединяване на страната към ЕС”. В декларацията, прочетена от Борислав Великов, бяха изтъкнати заслугите на предишния кабинет, доминиран от НДСВ и на настоящия, в който участва НДСВ.

Партията призова политическите сили “да предотвратят използването на митологеми” в настоящата кампания за Европарламент, “както и да съхранят вниманието на обществото към евроизбора и да го опазят от използването му за чисто вътрешни политически въпроси”.

В декларацията на НДСВ липсва позиция по мегаскандала, такава не е изразявана официално и от партийното ръководство.

Зам.-председателят на "Атака" Павел Шопов заяви, че корупционният скандал е предизвикал началото на процес на разпадане на управляващата коалиция.

Подкрепата за БСП спада постоянно и има опасност ДПС да се превърне в най-голямата политическа сила, защото има изцяло етническа подкрепа, каза Шопов. Той призова от името на "Атака" да се проведат предсрочни парламентарни избори, защото 40-то Народно събрание е изпълнило задачата си за влизане на страната в ЕС.

В отговор на чутото лидерът на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков изтъкна колко неверни са се оказали прогнозите отпреди две години за скорошен разпад на коалицията.

Свидетели сме на експлоатацията на един раздухан скандал за предизборни цели, заяви Миков, който декларира, че никой не може да има политически чадър и действията на премиера Станишев са “адекватни”.

Не е важно как партиите се оценяват помежду си, най-важно е как българските граждани оценяват отделните политически сили, а това ще стане ясно в изборния ден на 20 май, допълни Миков.

Споделяне

Още от България