Управляващите отказват да дават отчет за парите от здравни вноски

Здравният министър Десислава Атанасова и финансовият зам.-министър Владислав Горанов отклониха в сряда въпросите около неизвестните в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) при обсъждането му от парламентарната здравна комисия. В продължение на два часа депутати, представители на пациентски и лекарски организации многократно попитаха какво ще се случи с 50-те млн. лева трансфер, който тази година остана блокиран по сметките на НЗОК, след решението на съда, че прехвърлянето му към здравното министерство е противоконституционно. Отговор обаче не беше даден като дори след края на заседанието Горанов отказа да хвърли повече светлина по въпроса.

 

Управителят на НЗОК Пламен Цеков обясни, че парите са по сметки на касата и не могат да се харчат без да се направи актуализация на бюджета като прехвърли отговорността за това на депутатите. Той беше репликиран от депутата от ДПС Хасан Адемов, който обясни, че депутатите не могат да инициират актуализация на бюджета, както и да внасят проектобюджет. Според Горанов обаче депутатите можели да внесат закон за бюджета на касата, ограничението било само за държавния бюджет.

 

На въпроса откъде намира пари, за да плаща за различни дейности на министерството след блокирането на трансфера от 50 млн. лева, здравният министър Десислава Атанасова отговори пред журналисти, че има вътрешен резерв. Тя обаче не уточни от какво е спестила, за да осигури такъв резерв, при положение, че едва спести пари от ремонти, за да увеличи заплатите в Бърза помощ, психиатричните болници и кръвните центрове.

 

Попитан защо трансферът на държавата за осигуряваните от нея категории като деца и пенсионери остава непроменен за догодина, въпреки, че е предвидено увеличение на пенсиите, Горанов отговори, че всъщност от 2010 година насам държавата внасяла за тях повече от нужното.

 

Той обясни, че от 2010 година трансферът на държавата е 941 млн. лева и тогава се оказало, че той е със 70 млн. повече от нужното, тъй като бил сметнат заедно с добавките върху пенсиите, а сметките трябвало да са само върху основните пенсии. Въпреки, че грешката е била открита, държавата продължила да прави по-голям трансфер и през следващите години, тъй като нямала претенции за тези пари. За 2013 година по думите му държавата трябвало да преведе 937 млн. лева за осигуряваните от нея лица, а тя ще даде отново 941 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България