Борисов пресича "една вторична далавера":

Управляващите отменят цесии в КТБ, за да спести бюджетът 800 млн. лв.

Синдиците също могат да оспорят сделките, смятат експерти

Управляващите отменят цесии в КТБ, за да спести бюджетът 800 млн. лв.

Всички договори за прихващания на суми между влогове и кредити в "Корпоративна търговска банка" (КТБ) ще бъдат отменени, за да останат в хазната едни 800 млн. лв. съобщи премиерът Бойко Борисов в четвъртък след среща с Асоциацията на търговските банки в България. В нея участваха и финансовият министър Владислав Горанов, шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и новоназначеният преди ден шеф на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков.

По-късно в парламента бе обяснено, че общо сключените договори за цедиране на депозити и заеми в КТБ на клиенти на банката и на други лица са за 1.1 млрд. лв., от които прихващанията между сметките в банката са за 750 млн. лв.

"Всички, които са се нагласили през цесиите - една вторична далавера, и си направиха вече офиси в София, да ги чакат, а в същото време се опитват да кажат, че едва ли не някой от нас със смяната на фонда има интерес от това", каза Борисов.

По думите му, между първо и второ четене на актуализацията на бюджета, в парламента ще бъде внесен предложен законодателен текст, който да отмени всички прихващания между кредити и депозити в КТБ (т. нар. цесии). "Г-жа Менда Стоянова се ангажира и ще отменим прихващанията”, каза премиерът.

Предвижда се в преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета да се запише, че прихващанията между влогове и кредити са незаконни, подобно на приети вече текстове на първа четене, че не е допустимо раздробяване на влогове, които са над гарантираната от закона сума, след поставянето на банката под особен надзор.

С решението за отмяната на тези сделки, в бюджета ще се запазят 800 млн. лв., което ще доведе до намаляване на свръхдефицита за тази година, който според заложените в актуализацията на бюджета параметри ще е 3.7 на сто. Още при одобряването на ревизията на първо четене Горанов обяви ще се търсят всички възможности за свиване на дефицита така, че да е малко над разрешения от Европейската комисия размер от 3 на сто.

Борисов обясни, че парите по цесиите "трябва да се върнат, те не могат да отиват някъде си, в някои, които са си помислили, че са по-умни от другите и могат да го направят". "Надявам се, в парламента партиите да покажат своята добронамереност, всички политически партии, да ни подкрепят и да се случи това”, добави Борисов.

Попитан как закон ще отмени със задна дата включени вече договори за цесиите, той отвърна с думите "дали са били законни, ще видим".

"Аз си мисля, че това месеци наред мотаене беше точно с такава цел. Всичко това можеше да стане още при миналото правителство, преди служебното и да беше приключено. Сега извиняваме се, не толкова плащанията през Фонда, върху Миленков пада тежкото управление след това именно с активите да се разпореди и те да дойдат в полза на държавата. Нашата позиция е желязна – ние искаме всичко, което се продаде, да дойде в държавата, защото тя плаща тези пари. Железна ми е позицията, не търпи упрек”, заяви Борисов.

След това той нареди : "Г-н Миленков сега с финансовия министър да отидете в Парламента, да се представите на Радан Кънев, на коалиционните ни партньори. Кажете им, че имаме пълната подкрепа на ААБ. Не сте анонимен човек. Направили сме го бързо, защото искам бързо да приберем парите на държавата”.

Ключово за валидността на цесиите ще бъде решението на съда за датата за обявяване в несъстоятелност на КТБ, коментира финансовият експерт Юлиян Войнов пред Mediapool. Ако съдът реши, че това е датата 20 юни, когато КТБ беше поставена под специален надзор от БНБ, то тогава всички сключени цесии ще са невалидни, смята той. Тъй като съдът трябва да има аргументи и ако приеме за такива заверените от БНБ счетоводни отчети на банката към 31 октомври, според които банката вече има отрицателен финансов резултат, то тогава юристите трябва да кажат дали е възможна и каква трябва да е законова промяна.

Действащото законодателство дава право на синдиците да протестират направените цесии, след поставянето на банката под специален надзор, пред съда, ако смятат, че в тях има нещо нередно, обясни Войнов. По думите му тази възможност е предвидена в Закона за задълженията и договорите.

На срещата стана ясно още, че девет банки ще изплащат гарантираните влогове до 196 хил. лв. в "Корпоративна търговска банка". Връщането на парите на вложителите ще започне на 4 декември.

Миленков каза, че все още не може да назове банките, чрез които ще се изплащат гарантираните депозити, тъй като все още се сключвали договорите с тях.

Той предупреди хората, които имат пари в КТБ, да не се втурват още първия ден да си ги теглят, за да не се трупат опашки пред банките и да не се създава напрежение. Шефът на гаранционния фонд увери, че целият ресурс, необходим за покриване на всички гарантирани от закона влогове, ще бъде осигурен още на 4 декември.

Борисов каза още, че ще бъдат взети допълнително мерки от полицията по време на изплащането на влоговете на хората.

"Първият трансфер на средства от КТБ към други банки ще бъде безплатен за хората, като това няма да е безплатно за държавата, посочи още премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес