Управляващите пазаруват кметове по схема – пари срещу членство в ГЕРБ

Лично Симеон Дянков брокерства партийните трансфери в Пловдивско

Снимка: БГНЕС

В ход е акция по преминаване на кметове от други партии към ГЕРБ, а ролята на брокер е поета от безпартийния министър на финансите Симеон Дянков, който разпределя парите в държавата. Процесът очевидно не върви съвсем гладко, както стана ясно от историята с червения кмет на Съединение Георги Руменов, който в понеделник обяви с писмо до медиите, че преминава към ГЕРБ в името на по-улеснената работа с правителството в интерес на общината.

След среща с областния лидер на социалистите Георги Гергов обаче Руменов оттегли молбата си за членство в ГЕРБ. Но това се оказа предпоследно, защото лично вицепремиерът Дянков съобщи във вторник, че кметът на Съединение действително е подал молба за членство в ГЕРБ, молбата му е била подписана от новия областен координатор на ГЕРБ в Пловдив Здравко Димитров и от председателя на партията Бойко Борисов, а членството на Руменов ще бъде утвърдено след връщането на Борисов от чужбина.

Показвайки изненадваща осведоменост по междупартийните трансфери, Дянков опроверга съобщението на БСП - Пловдив от понеделник вечерта, според което Руменов не е напускал БСП, от името на която бе избран за кмет на Съединение през май на частичните местни избори.

Дянков обясни още, че БСП лъжат, защото "те са лъгали 60 години и сега продължават да лъжат".

Преди да отиде в Пловдив, той минал през Съединение, където посетил ремонтираното училище, открито от премиера Борисов на 1 ноември, и се срещнал с кмета Руменов.

Държавата подпомогна строителството на пътя в община Съединение и училището в града и без кметът да е член на ГЕРБ, коментира Дянков. Хората виждат, че се работи добре с централната власт и решават и те да градят с ГЕРБ, добави той.


По думите му се очаква и други кметове да преминат към ГЕРБ. Следващата му спирка е Калофер, където избраният с подкрепата на БСП независим кандидат Румен Стоянов героично се съпротивлява на поканите за членство в партията на Бойко Борисов.

Според писмото на Руменов от понеделник, той и зам.-кметът му Георги Трендафилов са напуснали БСП и са подали молба за членство в ГЕРБ. В писмото директно се казва, че двамата са получили покана от ГЕРБ да се присъединят към партията и че това се прави заради по-улеснени отношения с изпълнителната власт. Освен това, пише Руменов, партийната принадлежност не е от значение, а това, което ще се изгради и остане за общината и града.

Не се разбра защо, щом партийната принадлежност не е от значение, отношенията с правителството и отпуснатите от него пари за общината ще зависят от това дали кметът е от ГЕРБ или не.

Руменов обясни откровено, че за да може да получи финансиране на общински проекти, трябва да е "добре" с ГЕРБ. В името на което подал молба за членство в управляващата партия. Ставало дума за пет проекта за 10 млн. лева. Срещу които управляващите очевидно ще разчитат на подкрепа и на парламентарните избори идното лято.

След намеса на областния шеф на БСП Георги Гергов, Георги Руменов е обявил пред общинската организация на БСП в Съединение, че заедно със заместника си стават независими, като засега оттеглят молбите за членство в ГЕРБ, но няма да се връщат и в БСП.

Същата тежка дилема се очертава и пред кмета на Калофер. "ГЕРБ не са спирали и мен да ме ухажват да мина към тях", каза кметът на града Румен Стоянов – независим кандидат, който спечели частичните избори в Калофер на 7 октомври с подкрепата на БСП.

Няма да стана член на партия ГЕРБ, въпреки че наистина г-н Сиемон Дянков тази сутрин ми се обади лично и ме покани на среща утре, съобщи във вторник пред Радио Пловдив кметът на Калофер. Той подчерта, че досега никога политик от ранга на министър Дянков не му се е обаждал лично, така че му е ясно за какво става въпрос.

Стоянов допълни, че дори министър Дянков да му предложи финансирането на проекти за милиони левове срещу ангажимент за членство в ГЕРБ, той ще откаже. Повтаря се сценарият със Съединение – там Дянков е действал по същия начин, но с мен за политика няма как да се говори, заяви кметът на Калофер, който преди месец спечели частичните избори в града с 88. 82 % от гласовете.

Самият Дянков съобщи в Пловдив, че веднага след посещението си в града заминава за Калофер, но не отговори на журналистически въпроси каква е целта на визитата му.

Нищо чудно финансовият министър, който е голям привърженик на мерките за икономии, скоро да обяви, че провеждането на местни избори в България е най-прагматично да се отмени и да се спестят пари, а кметовете да се назначават от управляващата партия при предварително договорени проекти за финансиране и осигурени гласове за парламентарни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България