Управляващите подготвят бита за по-скъп ток догодина

Такава е практиката при освобождаването на цените, после падат

Управляващите подготвят бита за по-скъп ток догодина

В първите месеци след освобождаването на цените на електроенергията за домакинствата се наблюдава известно поскъпване, след което те падат до равнища под регулираните. За този сценарий управляващите подготвят българските потребители с провеждането на информационна кампания за либерализацията на енергийния пазар от следващата година, която започна в сряда от Стара Загора, Враца, Монтана и Хасково и ще продължи седмица и в другите областни градове.

Два екипа, водени от зам.-министрите на енергетиката Жечо Станков и Николай Николов, в които има експерти на енергийния регулатор, оператора на бъдещата борса за ток и мрежовите оператор, разясняват какво ще се случи при пълното освобождаване на енергийния пазар догодина. Кога точно битовите потребите ще получат възможността да сменят, ако желаят, сегашния си доставчик на ток, още не се знае. Това трябва да каже Световната банка, която е наета от енергийното министерство да подготви модела на бъдещия свободен пазар на електроенергия. Очакванията са това да стане след март 2016 г.

На свободния пазар чрез борсата за търговия с ток обаче ще се определя само цената на енергията. Таксите за пренос, разпределение и достъп ще продължат да се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране. Държавата ще продължава да защитава уязвимите потребители, а онези клиенти, чийто доставчик на ток фалира, няма да бъдат оставени без електрозахранване, а ще стават клиенти на т.нар. доставчици от последна инстанция, чиито цени също се определят от енергийния регулатор.

В момента за бизнеса, който не си е избрал търговец или има проблеми, също има такива доставчици от последна инстанция, които са електроразпределителните дружества.

"Свободният пазар на електроенергия допринася за създаването на конкурентна среда за участниците на пазара, което ще гарантира по-добро качество на предлаганите услуги“, изтъкна пред участниците в срещата във Враца зам. -министърът на енергетиката Николай Николов.

В рамките на информационна кампания в Стара Загора зам.-министър Жечо Станков коментира, че новият модел на електроенергийния пазар ще даде възможностите за по-добри цени и условия за българските потребители. "За нас е важно всички заинтересовани потребители да получат яснота за общата рамка на функциониране на свободния пазар", посочи Станков.

Според единодушното становище на участниците в срещите, най-сериозното предимство на либерализирания пазар на електроенергия е фактът, че цената занапред ще се определя изцяло от търсенето и предлагането и ще бъде обективно обусловена, съобщиха още от Министерството на енергетиката..

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?