Управляващите пращат членовете на ВВС на проверка в спецслужбите

Правителството одобри в сряда поправките в Закона за съдебната власт, според които членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще минават през проверка на спецслужбите за получаване на допуск до класифицирана информация. Проектът ще бъде внесен за приемане в парламента, който обяви съдебната реформа като един от приоритетите за новия политически сезон.

Ако някой от кадровиците на съдебната власт не издържи проверката, няма да напуска съвета, но и няма да участва в заседанията, на които се обсъждат данни с гриф за секретност.

Основен инициатор на поправката е вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той отдавна подозира висшите магистрати във връзки с всички "октоподи" и чрез въвеждането на тази процедура на практика спецслужбите, които са подчинени на Цветанов (като вицпремиер той отговаря за ДАНС), ще извърша цялостна разработка под формата на проучване на магистратите от ВСС.

Членовете на ВСС се обявиха срещу такава процедура с мотива, че като съдии, прокурори и следователи те имат достъп до тайни по право. Цветанов обаче е решил да ги провери и ще го направи. Той твърди, че тези, които не издържат проверката, нямат място във ВСС.

Едно от притесненията на кадровиците на Темида е породено от факта, че достъп може да бъде отказан без да е нужно спецслужбите да обяснят на съответното лице, защо не е годено да чете класифицирана информация.

Другата част от поправките в ЗСВ се отнасят до конкурсите за атестиране и назначаване на магистрати. Основното сред тях е да се създаде механизъм за преценка на нравствените качества на съдиите и прокурорите. Освен това се предвижда и децентрализация на конкурсите. С приемането на поправките ще се създадат помощни атестационни комисии по места.

Освен това към Комисията по атестиране към ВСС ще се създадат две подкомисии, който ще отговарят за съдиите и прокурорите. В проекта се въвежда задължението ВСС да налага всички дисциплинарни наказания, а не само най-тежките, както е в момента.

Изборът на членовете на съвета вече ще се провежда след публична дискусия и при предварително оповестени имена на кандидатите.

Административните ръководители вече ще се избират при явен вот, което би трябвало да осветли лобитата в съвета. Тайно гласуване ще има само при избора на "тримата големи" в съдебната система - председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и на главния прокурор. Това изискване е записано в конституцията.

Промените предвиждат да отпадне мандатът на заместник-шефовете на съдебни органи. Те ще избират и освобождават по предложение на съответния началник.

В проекта са изброени условията за несъвместимост за магистратите. Въвежда се изискването всеки от тях да подава декларация до ВСС, в която да обявява дали членува в неправителствена организация или сдружение с нестопанска цел.

Това нововъведение бе прокарано след като Съюзът на съдиите предложи магистратите-масони да обявяват членството си в тайни общества. Въвежда се и единен подход при регламентира статута и функциите на държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията.

Споделяне

Още от България