Управляващите правят бюрото за защита на свидетели още по-секретно

Управляващите правят бюрото за защита на свидетели още по-секретно

Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор става държавна тайна, а обвинител №1 получава още повече власт, свързана с опазването на свидетелите.

В същото време пълната промяна на личността на застрашените отпада като вариант за тяхната защита, съобщава в. "Сега" в понеделник. Остават възможностите за физическа охрана, настаняване на безопасно място, преместване в чужбина и получаване на документи с нови основни данни.

Това предвиждат промени в специалния закон, внесени от правителството в парламента преди седмица. Освен това управляващите предлагат в списъка с информация, която е държавна тайна, да влизат не само данните за самоличността на служителите на бюрото, но и организационната и щатната му структура.

В момента главният прокурор назначава само директора на Бюрото за защита. Промените му дават правомощия да назначава и служителите. Правителството предлага също Съветът по защита да не се събира на всеки три месеца, за да разглежда отчетите на главния прокурор, а само два пъти годишно.

Споделяне

Още от България