Управляващите пред нови пазарлъци за комисията "ДАНС"

НДСВ е готово да предложи на коалиционните си партньори от БСП и ДПС да се ревизира решението за парламентарната комисия за контрол на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и председателското място да бъде дадено на опозицията. Това каза в сряда говорителят на НДСВ Станимир Илчев, който заедно с министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова говори за предстоящия междинен доклад на ЕК и очакваните критики за липсата на парламентарен контрол върху ДАНС и блокирането на закона за конфликт на интереси.

Готови сме още утре да предложим промяна на решението за ДАНС, така че избраната преди три месеца постоянна комисия, в която обаче влязоха само депутати от мнозинството, да започне реална работа, каза Илчев на пресконференция. По думите му съставът ѝ трябвало да "отразява реалната конфигурация в сегашния парламент", в който се нароиха вече 9 парламентарни групи и над 20 независими народни представители.

През ноември м. г. след много пазарлъци и процедурни хватки мнозинството формира комисия за ДАНС, оглавена от социалистката Надка Балева и с двама члена - Касим Дал (ДПС) и Минчо Спасов (НДСВ). Комисията реално не заработи, тъй като опозицията отказа да излъчи свои представители заради заложеното изискване решението за разглеждане на конкретно оперативно дело да се взима от пленарната зала, а не от комисията, която трябваше да е на паритетен принцип – тоест по трима от управляващите и от опозицията. Така, според десницата, този принцип се нарушава и се получава "диктат на мнозинството".

Опозицията се възпротиви и срещу взимането с консенсус на решения, свързани с контрол върху оперативни дела, а по текущи разработки такова да има само "при изключителен случай".

Министър Гранчарова заяви, че НДСВ са готови да преговарят с коалиционните си партньори за ревизия и по отношение на начина на взимане на решения в парламентарния орган. "Трябва да има реален контрол върху службите", коментира тя.

Въпреки очакваните критики, докладът на ЕК, който най-вероятно ще бъде оповестен в четвъртък, ще е най-позитивният и оптимистичен, прогнозира Грънчарова.

Задължителната декларация за конфликт на интереси ще отпадне

По отношение стопирания Закон за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, говорителят на НДСВ прехвърли вината на БСП, по чието настояване бе удължен с два месеца срокът за подаване на декларации от публичните лица. Илчев настоя "утре, когато започнат коментарите по доклада", да се отчете "кой продължа да твърди, че са трудни декларациите и че законът ще отключи серия от репресии".

В същото време групата, която работи по поправките на закона и в която НДСВ отказа да участва, обмисля дали изобщо да съществува законово задължението да се подават декларации от всички публични лица, които са няколко хиляди, или при заемането на определен пост да се декларира, че не съществуват пречки лицето да го заеме. Такова деклариране трябвало да става и при възникване на конфликтна ситуация. Според член на работната група, се преразглежда целият закон, който бил много рестриктивен, но още няма окончателни текстове.

Независимият депутат Елеонора Николова, която участва в работната група, също обясни, че конфликт на интереси трябва да се декларира при неговото възникване.

"Не можеш, започвайки работа например като общински съветник, да знаеш всички хипотези, които могат да възникнат, но си длъжен във всеки случай, когато има конфликт на интереси, да го декларираш", каза тя. После даде и пример с народните представители. "Когато се приема закон, например за цените на лекарствата и мъжът ти има верига от аптеки, си длъжен да го декларираш".

"Ако през целия мандат нито веднъж не се постави въпросът за цените на лекарствата, няма какво да декларираш", допълни Николова. По думите ѝ с подобна промяна в закона ще се акцентира върху декларацията, която се подава по повод на дейността.

Работната група е обсъдила навсякъде в закона да се уточни, че става въпрос за частен интерес.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?