Оценката на ДСБ за "Южен поток":

Управляващите предоставиха енергийния суверенитет на "Газпром"

"Южен поток“ влиза в коловозите на "Белене“

Иван Иванов, Радан Кънев и Светослав Малинов

С "Южен поток" управляващите предоставиха българския енергиен суверенитет на "Газпром". Такава е оценката на ДСБ, представена в понеделник от председателя на партията Радан Кънев. Споразумението с руската страна за газопровода според партията, която е и част от Реформаторския блок, е "дълбоко антиевропейско и България играе дълбока антиевропейска роля в него".

Нашата мрачна прогноза, че "Южен поток" влиза в коловозите на "Белене", се сбъдна, коментира Иван Иванов. Аргументите му са, че без подписан договор се прави първа заварка и както за "втората атомна“, за която НЕК взе заем 500 млн. лв. от френската банка "Париба", сега БЕХ взима заем над 1 млрд лв., без да е започнало строителството.

В резултат холдингът сумарно ще изплаща 2,2 млрд лв. и има опасност да бъде изправен пред финансов крах и фалит, а с това и цялата ни енергетика, предупреди Иванов. За една година очакваните приходи от "Южен поток" за страната ни ще са 90 млн евро от такси. В момента България от транзит печели 100 млн. евро. Какво налага проект, който да носи по-малко изгода, попита Иван Иванов.

В същото време страната ни като член на ЕС е длъжна да изиска промяна в споразумението за строителството на "Южен поток", като се премахне член "9", даващ възможност на "Газпром" 100 процента да запълва тръбата.

Според евродепутата Светослав Малинов, в момент когато ЕС и ЕК се опитват да подпишат търговски споразумения с бивши републики на СССР, се дава мощен инструмент на Путин да изнудва Украйна и се връща образът на България като "Троянския кон" на Кремъл в

Европа

"В договорките на българското правителство с "Газпром” ние виждаме отговор на въпроса „Защо”. Защо едно правителство стои във властта на всяка цена. Защо може да стои над 140 дни протести с нулево обществено доверие, защо разделя българското общество по този брутален начин, защо е готово да се изправи с насилие срещу българските студенти, да наблюдава безстрастно разсипването на българското здравеопазване, дори да активира бръснатите глави по улиците на София и да застраши сигурността на хората, гражданския мир в страната с национал-социалистически изстъпления. В името на какво е всичко? Всичко това се прави, защото докато ни плашат с това, че някой германски фермер ще купи няколко декара земеделска земя в България, чрез такива споразумения се предават стотици хиляди декари българска земя на "Газпром”.

С огромен риск за българският национален суверенитет, с поемане на огромни задължения към настоящия момент, без подписан договор и вкарване на българската енергетика в блато, може би по-страшно от това, в което беше вкарано с „Белене” и беше фалирало НЕК, защото днес пред фалит е изправен БЕХ, който за разлика от НЕК контролира всички компании, които предлагат електричество (и косвено "Топлофикация”) на всеки отделен български гражданин. На практика, без да има подписан договор правителството вече е заложило всички наши сметки към кредитора си "Газпром”“, каза Радан Кънев.

Той обяви, че ДСБ ще потърси съгласие в обществото между всички, готови да се противопоставят на този проект. Десните настояват и да чуят ясната позиция на ГЕРБ по "Южен поток". "Позицията, която защитава Делян Добрев и която е изключително близка до тази на нашата партия, или позицията, която защитава например кметът на Варна, който в петък ми отказа среща, поискана седмица по-рано за това да организираме отдавна обещания от ДСБ Варна референдум по въпроса да преминават ли тръбите на "Южен поток” през Паша дере и през територията на варненска община с нейните 400 000 души население“, продължи Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес