Управляващите прекратиха дейността на анкетната комисия за “Тракия”

Управляващото мнозинство в парламента отхвърли предложението да се удължи работата на анкетната комисия, която трябваше да провери целесъобразността на отдаването на автомагистрала “Тракия” на концесия. Настояването на депутатите от самата комисия, внесено от председателя ѝ Йордан Мирчев от НДСВ, не бе прието, а гласуването в пленарната зала бе съпътствано със скандали за използването на чужди карти.

От опозицията настояваха срокът на действие на комисията да бъде удължен с един месец, тъй като тя и до момента не е получила концесионния договор за автомагистрала “Тракия” и на практика не е можела да си свърши работата.

И от ляво, и от дясно посочиха, че тази комисия ще бъде единствената, която не да свърши това, за което е създадена от парламента и няма да представи доклад пред народните представители.

От мнозинството обаче заявиха, че срокът на действие на комисията не може да бъде удължен, тъй като договорът за отдаването на концесия на автомагистрала “Тракия” вече бе подписан в началото на тази седмица. Искането на опозицията означава да се промени предмета на действие на комисията, заяви зам.председателят на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев и заключи, че единствения изход е да се направи нова комисия с различна цел.

По време на дебата от левицата поискаха поименна проверка на кворума, която показа, че в планарна зала има само 136 депутати. Минути преди това, при гласуването таблото отчете 218 души, от които 105 гласували “за”, 74 “против” и 29 “въздържали се”.

Димитър Абаджиев от ДСБ настоя прегласуване с вдигане на ръка, за да се избегне този път масовото гласуване с чужди карти. Предложението му бе отхвърлено. Колежката му Екатерина Михайлова настоя квесторите да съберат картите на отсъстващите депутати, но председателят на парламента Борислав Великов дори не подложи това искане на гласуване.

Който се е объркал и случайно е гласувал с чужда карта, това ще тежи на неговото съвест, отсъди Великов и заседанието приключи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?