Управляващите приветстват завоя на Доган, ДПС мълчи

Корнелия Нинова: Вот на недоверие ще има

Здаседание на ДПС в сараите на Доган. Снимка: Архив БГНЕС

Ще се оттегли ли ДПС от подготвяния съвместно с БСП вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", след новата интифа на почетния председател на ДПС Ахмед Доган? Засега отговор на този въпрос няма, а ваканцията на парламента улесни депутатите от ДПС да избягват неудобната тема. "Знаем толкова, колкото и вие", коментира в петък пред Mediapool народен представител от ДПС.

В същото време ГЕРБ и "Обединени патриоти" приветстват позицията на Доган, че правителството им няма алтернатива и вотът на недоверие, планиран за 17 януари, ще навреди на българското европредседателство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ няма да се откаже вота на недоверие и обобщи новата ситуация в ДПС с думите: "Доган подкрепя Борисов".

С речта пред актива на ДПС, произнесена на предновогодишно тържество в сарая, почетният председател на ДПС спази традицията си да поднася предновогодишни политически сюрпризи, макар че този път не толкова стресиращи колкото през 2015 г.

В четвъртък вечерта той заръка на ДПС да не сваля правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" от власт, с което завъртя партийния курс на 180 градуса, след като преди месец активът на ДПС бе буквално "задължен" да работи за демонтаж на управляващата коалиция с националистическите партии.

Всъщност опасност за сваляне на правителството вследствие вота на недоверие на БСП и ДПС няма, тъй като ГЕРБ и "Обединени патриоти" разполагат с нужния брой гласове за спасяването му. В този смисъл посланието на Доган от снощи е директна подкрепа на премиера Бойко Борисов, който наскоро го призова "да проявят за тези шест месеца малко разум".

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се съгласи с констатацията на Доган. "Няма кой да управлява освен ГЕРБ. Това казва почетният председател на ДПС Ахмед Доган и това е така. Когато една позиция, макар направена от политическия опонент, е вярна, трябва да се признае", коментира той в петък пред бТВ.

По думите му такова признание се чува и от представители на БСП, но това били хора, които предпочитали сега да не се афишират.

"Това, което каза Доган, се препокрива със социологическите проучвания – че няма предпоставки за предсрочни избори", добави той.

Цветанов побърза да уточни, че изявлението на Доган не означава, че между управляващите и ДПС има политическа договорка за вота на недоверие.

"Готови сме за този вот на недоверие на 17 януари. Речта на Доган обаче се различава малко от позицията на ПГ на ДПС. Виждаме, че в момента има едно национално отговорно говорене да няма вот на недоверие, ще видим какво ще стане и ще има ли на 17-и вот. Доган казва, че мотивът за вота е стани, за да седна", каза Цветанов.

Вицепремиерът и съпредседател на "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов оцени високо позицията на Доган. "В ДПС има умни хора, които мислят правилно", коментира той.

"Фактът, че почетният лидер на ДПС декларира, че това правителство няма алтернатива, това показва, че все пак и в тази партия, която най-крайно ни критикува, има хора, и то умни хора, които мислят правилно. Истината е, че наистина няма алтернатива. И тук въпросът не е само за европредседателството", каза Каракачанов, чиято патриотична коалиция през ден се заканва да "изтребва" ДПС.

Той уточни, че "Обединени патриоти" не са обсъждали вариант за излизане от правителството.

"От обръщението на г-н Доган си правим три извода. Борисов се притесни от напрежението в страната, вот на недоверие за корупция и разнобоя с патриотите и помоли г-н Доган за помощ. И я получи. Доган подкрепя Борисов", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от партийния пресцентър.

"За почетния председател на ДПС, "патриотите" в управлението са грешка. Разбирайте в подтекст: махни ги и ние ще те подкрепим. Тоест, няма нужда от нови избори, има нужда от смяна в правителството на едните с другите", посочи още Нинова, която кой знае защо чак сега констатира нещо, заявявано винаги в прав текст от ДПС.

И уточни, че БСП искат промяна в модела на управление, а не смяната на "патриотите" с ДПС.

"Всички да пазим стабилността. Но коя стабилност? Стабилно се закриват болници, стабилно се вдигат цени на вода и ток. Стабилно сме първенци по корупция и най-бедни в Европа, стабилно една прослойка става все по-богата, а народът все по-беден, стабилно расте броят на неграмотните деца и стабилно изчезваме като народ. Стабилно всеки месец има протести срещу това правителство. Благодаря, ние не сме съгласни! Ние искаме промяна на този модел на управление, а не просто смяна на патриотите с ДПС в правителството. Вот на недоверие ще има. Конгрес на БСП го реши, парламентарната група ще го внесе. Не сме в предишната ситуация с 38 депутати, която налагаше да търсим гласове от ДПС. Сега сме осемдесет и продължаваме напред. Очевидно оставаме единствената опозиция и алтернатива. Хората да избират. Техният глас ще реши", заяви Нинова.

Така към момента единственото неизвестно е дали партийното ръководство на ДПС ще предприеме резкия завой, искан от Доган, като се има предвид, че депутатите му до вчера се заканваха по телевизията, че през 2018 г. ще внасят вот след вот на недоверие към правителството.

От създаването си досега ДПС винаги е била лоялна към основателя си и бивш председател Доган. Преди няколко години той се оттегли от поста, но си остана неин безспорен лидер, независимо че най-влиятелният представител на ДПС се казва Делян Пеевски, който в момента е човекът, разпределящ порциите в държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от България