Управляващите продължават чистката с Кушлев и бюрото за СРС

Управляващите продължават чистката с Кушлев и бюрото за СРС

Управляващите от ГЕРБ демонстрираха в сряда твърдото си намерение да подменят кадровото наследство на предишния мандат като на дневен ред този път бяха комисията "Кушлев" и бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС). С подкрепата на "Атака" партията на Бойко Борисов смята да закрие структурата, която бе призвана да следи за нерегламентирано подслушване. Тя бе създадена преди по-малко от 5 месеца и реално не е започнала работа.

Въпреки това председателят на правната комисия Искра Фидосова обяви в кулоарите на парламента, че ГЕРБ и "Атака” са внесли промени в закона, с които функциите на бюрото да бъдат поети от парламентарна комисия. Нейните членове ще бъдат излъчвани на паритетен принцип.

В подкрепа на това решение Фидосова заяви, че сегашното петчленно бюро, оглавявано от близкия до БСП бивш следовател Бойко Рашков, е "политически орган”. Депутатът обаче не обясни какво по-различно в този смисъл би била парламентарната комисия. Според управляващите контролът на СРС ще бъде много по-ефективен, ако е към законодателната власт, тъй като не може изпълнителната да контролира сама себе си. Бюрото за контрол на СРС обаче и сега е отделено от изпълнителната власт, а неговите членове се избират именно от Народното събрание.

Безспорният аргумент за закриването на органа е, че бюджетът му от 5.5 млн. лв. може да бъде спестен.

Създаването на бюрото бе съпроводено с множество спорове около неговите функции и репутацията на хората, които станаха негови членове. Освен за Рашков място там се намери за скандалния бивш градски прокурор на София Нестор Несторов, бившия правосъден министър Антон Станков, съдията от Добрич Калиптен Алид и депутатът от РЗС Борислав Българинов.

Тогава от дясната опозиция заявиха, че се създава политическа шапка върху работата на МВР по време на мандата на Румен Петков и комисията ще работи, за да прикрива нередностите и да шантажира новата власт.

Въпреки тези аргументи обаче бюрото бе създадено, след като Европейския съд по правата на човека излезе с решение, че българското МВР и неговият политически ръководител имат безпрецедентни права да подслушват. Според ЕСПЧ българските граждани нямат никаква правна защита срещу посегателства върху личния им живот. Бюрото бе създадено именно, за да контролира използването и унищожаването на СРС-та, както и да уведомява гражданите при неправомерна намеса в личния им живот.

Съмнително е доколко бъдещата парламентарна комисия ще има експертния потенциал и нужното време, за да контролира целия поток от СРС-та. Не е ясно и как законодателната власт ще отсъжда, че с правата на гражданите е злоупотребено или не, и как след това хората ще използват тези решения в съда.

По думите на зам.-председателят на ПГ на БСП Ангел Найденов създаването на бюрото е било консултирано с ЕК, членовете са избирани на професионален принцип и разходите няма как да се свият със създаване на нова парламентарна комисия. Найденов посочи, че групата на левицата няма да подкрепи предложението за закриване на бюрото.

Според Димо Гяуров от Синята коалиция не е възможно една комисия от пет-шест души, независимо дали ще има, или няма да има експерти към нея, да изпълнява ефективен контрол върху специалните разузнавателни средства. Той посочи, че на този етап Синята коалиция няма становище, но вероятно няма да подкрепи варианта, предложен от ГЕРБ и от "Атака". Гяуров смята, че по-сериозно би било да се обмисли създаването
на изпълнителна агенция към министъра на правосъдието, която да се занимава с цялата дейност по контрола на СРС.

Око и към Кушлев

Освен чистката чрез закриване на цяла структура, ГЕРБ и "Атака" показаха, че са хвърлили око и на шефа на комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин. В сряда парламентът отхвърли доклада на т. нар. комисия "Кушлев" за работата ѝ през миналата година.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) посочи, че докладът е отхвърлен, тъй като мнозинството смята, че комисията работи неефективно. Според нея този акт е комплексна оценка за работата изобщо в областта на отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Тя посочи, че партията ѝ подготвя законодателни промени в тази област, и допълни, че от работата на комисията "Кушлев" досега в хазната не е влязла нито стотинка.

Според запознати от ГЕРБ нямат никакво намерение да оставят на поста бившия шеф на Българския ловно-рибарски съюз Стоян Кушлев, който бе промотиран там от НДСВ. Очаква се до края на годината комисията да получи значително по-големи правомощия, в това число да започва дела за отнемане на имущество без да се води паралелен наказателен процес.

Председателят на ПГ на РЗС Яне Янев призова мнозинството да подкрепи доклада, тъй като в противен случай това означава бламиране на комисията. Той посочи, че ще настоява за среща с премиера Бойко Борисов за изясняване на бъдещето на комисията. "Ако ГЕРБ иска да смени председателя ѝ, то това може да стане по друг начин, а не чрез отхвърляне на доклада", каза Янев.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?