Управляващите разглеждат два варианта за комасацията на земята

Има две възможности за уедряване на земята, като Министерството на земеделието и горите предлага да бъде създадена национална компания "Земя", а депутати от НДСВ - дружество със специална инвестиционна цел, в което държавата да има дял, каза председателят на парламентарната комисия по земеделие Пламен Моллов след заседанието на Политическия съвет на НДСВ.

На срещата е било обсъдено провеждането на поземлената реформа. Взето е решение за принципна подкрепа на изработването на точен механизъм, по който да стане комасирането на земеделските земи.

Въпросът ще бъде разгледан първо в съвета по селско стопанство към Политическия съвет на НДСВ, а след това и с ДПС.

Според Моллов при създаването на дружество със специална инвестиционна цел държавата ще инвестира по-малко средства. В проекта на Министерството на земеделието се предлага 100 процента държавно участие и административна структура, която да управлява процеса.

Моллов обясни, че който и от двата проекта да бъде одобрен, ще започне от началото на 2004 година, тъй като всяко привличане на средства от фискалния резерв изисква преговори с МВФ.

Прогнозата е, че интервенцията на държавата, която ще се осъществи, ако се реализира тази идея, във всички случаи ще доведе до повишаване на пазарните цени на земята. Според Моллов в момента, в който земята се уедри, цената ѝ ще скочи няколко пъти.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?