Третият вот на недоверие ще е за култура, обяви Бойко Борисов

Управляващите саботират българския Лувър, като "не искат да вържат един трафопост"

"Следващият вот, който ГЕРБ ще внесе, ще бъде за култура", обяви пред журналисти в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, минути след като в парламента приключиха дебатите по искането за оставка на кабинета заради несправянето на правителството с политиката на регионалното развитие.

 

"Това е нещо, което е абсолютно задължително и необходимо за икономиката – културно-исторически туризъм, музеи, археология. Това донася не само слава за България, а и приходи за държавата. Всеки посетител е билетче. Лувърът в София е вече готов. Хиляди експоната от картини стоят в мазето на хранилището. Правителството не иска да върже един трафопост, за да не бъде открит този уникален музей, тъй като сме го правили ние", разясни културната политика на сегашното правителство бившият премиер, който наскоро разшири обществената представа за неговата библиотека, заявявайки, че освен "Винету" е чел и "предговорите на учебниците си, защото е доктор на науките".

Борисов заяви още, че в края на тази седмица смята да покани медиите на място при Българския Лувър, за да видят какъв музей са направили. Същото се отнася и за Спортната зала в Пловдив, която вече трябваше да бъде открита и с чието строителство Борисов се запозна при сегашното си посещение. "Правителството на Орешарски не иска да дофинансира последните дейности", отчете той.

По думите му, ако залата на Колодрума не бъде построена в срок, е заплашено домакинството ни за Световното по волейбол през 2015.


В Пловдив, където кметът Иван Тотев е от ГЕРБ, Борисов откри новата детска ясла "Приказка“ в район "Тракия“. При рязането на лентичката той специално отбеляза, че Орешарски няма как да реже лентички, тъй като входовете не са от задната страна, откъдето минава той.

Коментарът на Борисов бе по повод изказване на министър-председателя преди дни, че се чувства "прекрасно" да влиза през задния вход на парламента.

Вижте, влизам през главния вход, а не като Орешарски през задния, изтъкна Борисов.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов оцени като удачна идеята новият вот на недоверие да е за култура.


"Това, което знам от това, което е казал нашият лидер в Пловдив, смятам, че е удачно да бъде за култура. Разбира се, това са предпоставки, които ще разберете, когато решим. Много са аргументите. На първо място е Лувърът - това, което винаги Вежди Рашидов го е поставял като въпрос, защото аз смятам и реформата, която беше направена от Вежди Рашидов за делегираните бюджети към театрите. Знаем, че в момента вече се създава проблем в тази посока, така че всяка една от секторните политики е провал за това правителство", коментира Цветанов.

Той потвърди, че тактиката, която са предприели, е да има постоянно вотове на недоверие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?