Управляващите сътвориха комисия за Валери Симеонов и дадоха на ГЕРБ контрола върху службите

Постоянните комисии в новия парламент ще са 22

Снимка: БГНЕС

Създаването на нарочна комисия за Патриотичния фронт (ПФ), на подкомисия за АБВ и неизненадващото решение ГЕРБ да оглави контрола върху спецслужбите, бяха темите, по които опозицията атакува управляващите на поредното заседание, посветено на новия парламентарен правилник.

Депутатите решиха в четвъртък, че в 43-тото Народно събрание (НС) ще има 22 постоянни комисии и две постоянни подкомисии.

На фона на заплахите на Патриотите да оттеглят подкрепата си към кабинета и настояването да получат енергийната комисия, мнозинството реши да формира самостоятелна комисия за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). От ДПС и БСП реагираха, че подобна структура се създава само, за да се реши коалиционен въпрос и настояха контролът върху ДКЕВР да се извършва както досега - от подкомисия към енергийната комисия.

Един от "гвоздеите" в програмата на ПФ, които залегнаха и в програмната декларация на правителството, е да се направи пълна ревизия в енергетиката (въпреки множеството ревизии през последните години). Отделно от това те настояват цените на тока да не се вдигат. Както е известно, ДКЕВР взема решенията за цените на природния газ, електроенергията и водата, като преценява дали предложенията на енергийните дружества са обосновани, какви са реалните им разходи и инвестиции и т.н.

В същото време предстои да се гласуват законови промени, предвиждащи председателят и членовете на енергийния регулатор да се избират от НС и да имат изравнени правомощия. Целта е ДКЕВР да стане по-независима от Министерския съвет.

Според Мая Манолова от БСП създаването на отделна комисия за ДКЕВР, оглавявана от ПФ, ще е инструмент за прокарване на политически и други интереси, което ще ограничи независимостта на регулатора.

Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев защити решението с предстоящата промяна на законодателството по отношение на ДКЕВР.

Петър Славов от Реформаторския блок го подкрепи като изтъкна, че има нужда от повече яснота и прозрачност какво се случва в ДКЕВР. Той напомни за дело на EVN срещу българската държава за 1 млрд. лв., което е заради решение на регулатора.

Ръководството на енергийната комисия, която ще се занимава с всички проблеми на затъналия в дългове и проблеми сектор, както и със спорни проекти като "Южен поток", евентуално възраждане на проекта за АЕЦ "Белене", изграждането на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" и пр., най-вероятно ще бъде дадено на РБ. За неин председател се спряга името на Мартин Димитров.

Друго решение, което най-вероятно цели да удовлетвори исканията и на другия коалиционен партньор – АБВ, е към комисията по икономическата политика и туризъм да има подкомисия, която ще се занимава със защитата на потребителите и ограничаването на монополите.

Към комисията за бюджет и финанси пък ще действа постоянно подкомисия по отчетност на публичния сектор.

Комисията за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарна етика ще бъде на паритетен принцип – по двама депутати от всяка парламентарна група. Тя ще се председателства на ротационен принцип за всяка пленарна сесия, като се започне от най-малката парламентарна група – АБВ и ще продължи до най-голямата.

След това решение от БСП поискаха на същия принцип да действа и комисията за контрол на спецслужбите, вместо мнозинството да си осигурява превес при контрола на толкова важен сектор.

Управляващите обаче решиха да се приложи пропорционален подход, с което бетонираха контрола на ГЕРБ над комисията за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на специални разузнавателни средства.

Мнозинството се отказа от първоначалната си идея за паритетен принцип. Предложението за това направи Десислава Атанасова от ГЕРБ, но мотиви не бяха изложени. В по-предишния парламент, доминиран от ГЕРБ, подкомисиите за спецслужбите и СРС-тата се ръководеха на ротационен принцип от всички парламентарни групи.

Мая Манолова използва случая да атакува Реформаторите: "Може ли един борец за прозрачност да иска мнозинството да контролира само себе си чрез мнозинство в тази комисия" запита тя, но никой от РБ не ѝ отговори.

"Явно съм наивна да си мисля, че споразумението на Четворната коалиция има само писмена част. Очевидно има задкулисна част, която кара Реформаторите да гласуват срещу това, за което говореха доскоро. Мисля да информирам "Протестна мрежа" за действията на тези, заедно с които вчера бяха на улицата. Предадохте това, за което говорехте на улицата, в момента, в който се наредихте на депутатските кресла", обвини Манолова депутатите от РБ.

Въпреки всички призиви за дискусия, такава не се състоя.

Постоянните комисии ще са по икономическа политика и туризъм; енергетика; бюджет и финанси; правни въпроси; регионална политика, благоустройство и местно самоуправление; външна политика; отбрана; вътрешна сигурност и обществен ред; земеделието и храните; по труда, социалната и демографската политика; образование и наука; по въпросите на децата, младежта и спорта; здравеопазване; околна среда и води; транспорт, информационни технологии и съобщения; култура и медии; по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите; по вероизповеданията и правата на човека; за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика; по европейските въпроси и контрол на европейските фондове; за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения; за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?