Управляващите се обявиха за свобода на словото

Предложиха изясняване в национален ефир имало ли е заплахи към журналиста от Нова тв

Управляващите се обявиха за свобода на словото

Представители на управляващата партия ГЕРБ и на правителството се обявиха за свободата на словото и коментираха, че не може да се допуска ситуация, в която представители на властта воюват с медии. Те обаче демонстрираха, че не отдават толкова голяма значение на случилото и предпочетоха да опитат замитане на случката от петък, когато депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Вдалери Симеонов  си позволиха да отправят заплахи, забележки и изречения в ефир към водещия на сутрешния блок Виктор Николаев. Думите им възмутиха гилдията и обществеността. Тодоров обяви, че не е бил разбран правилно и се извини с половин уста на Николаев. Симеонов пък поиска в събота от трите национални телевизии и от общественото радио да му се извинят, че го нападнали за думите му към Николаев, или ще ги съди.

По време на пресконференция в неделя, на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов се падна в неделя да коментират щекотливата тема, заради която за сряда журналистическата гилдия насрочи протест.

Вицепремиерът Томислав Дончев предложи на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов да се даде възможност да изяснят какво са имали предвид в разговора. Зад уж добронамерената му оферта обаче прозира отново желанието на политиците да диктуват дневния ред на журналистиката.

"Аз не мога да се извиня от името на колегата Симеонов. Той може да счита, но може и да не счита, това си е негова лична позиция, че има нужда от извинение. Темата с правото на журналиста да говори това, което счита за правилно, да изразява позицията си, не може да бъде поставена под въпрос - това е най-висшият свят стандарт", заяви Дончев.

Цветанов пък определи като достойна постъпката на Антон Тодоров, който обяви, че бил разбран превратно за коментара си пред Николаев: "Много силни думи употребявате. Ще Ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. И тя малко така беше тръгнала в някаква посока, но сега виждам, че липсва столчето ѝ". Според него това не било заплаха, а загриженост за водещия, че с тези силни думи той би могъл да си навлече гнева на хора, които имат изключителни лостове за влияние. Въпреки, че не бил разбран правилно, Тодоров извини на Николаев, заради своя култ към свободата.

"Говорих и с него, той не е вложил в интервюто това, което излезе в медийното пространство", каза Цветанов. "Изразихме позицията на партията и парламентарната група. Поднесохме извинение и се разграничихме от личното му мнение”, допълни той и отдаде случилото се на огромното напрежение, което се било насъбрало на Антон Тодоров след като стана ясна възможната негова номинация за шеф на Комисията по досиетата, което провокира сериозни дебати.

"Имаше сериозно напрежение, което БСП провокира. Може би в един момент, когато има напрежение, човек допуска грешки“, неглижира проблема Цветанов.

"Позицията на Министерски съвет е, че държим на свободата на словото и се противопоставяме срещу всички опити някой да казва на журналистите какво могат да говорят и какво не“, заяви Томислав Дончев.

Финансовият министър Владислав Горанов пък многозначително призова журналистите да си спомнят кога колегата им Виктор Николаев смени работата си и по какъв повод, какъв дебат се състоя тогава. "Ще разберете, че осъждайки всякакъв опит за вмешателство в работата на журналистите и фактът, че сега се води дебат, показват, че историята е различна“, допълни министърът.

"Извиняваме се ако правителството или ГЕРБ са заподозрени в опит за намеса в независимостта на медиите. Няма как да сме доволни, че този дебат се води и сме в отбранителна позиция“, заяви още Горанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?