Управляващите се разбързаха със социалния пакет, за да тушират скандала "Пеевски"

Вместо да работят в парламента, ГЕРБ влизат, регистрират се и взимат по 140 лева "надничка"

Явор Гечев, Корнелия Нинова, Кирил Добрев обявяват законодателния пакет. Сн. БГНЕС

В нов отчаян опит да отвлекат вниманието от политическата криза, избухнала заради избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС, управляващите внасят в парламента "изключително важен законодателен пакет от мерки, свързани с укрепването на демокрацията, с подобряването на социалната и бизнес среда". Това ще се случи в сряда, когато се очаква да бъде отменено решението за избора на Пеевски начело на ДАНС и той да се завърне като депутат в парламента.

Гражданските протести, провокирани от скандала "Пеевски", вече са неудържими, а БСП е под натиска и на свои местни структури, които се разбунтуваха срещу назначените им областни управители от квотата на ДПС.

"Ако не върнем Пеевски в Народното събрание, ни сваля ДПС, ако го върнем, ни сваля улицата", коментира пред Mediapool червен депутат във вторник. Същия ден лидерът на партията Сергей Станишев изяви готовност да поиска вот на доверие от Националния съвет на БСП, но предупреди, че подаването на оставка е безотговорно, тъй като обслужва ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допълнително раздразни социалистите, като съобщи, че парламентарната група няма да влиза в парламента, защото му готвели провокации.

Така във вторник привечер последва извънредна пресконференция на БСП, на която депутатът Корнелия Нинова обяви какво съдържа законодателният пакет: "увеличаване на парите за майките, отглеждащи деца до 2-годишна възраст, парите за първокласниците, увеличаване на броя на хората, които могат да получат енергийни помощи, вдигане на минималната работна заплата още в рамките на тази година след консултации с тристранния съвет, помощ за малките и средните предприятия чрез Българската банка за развитие, въвеждане на швейцарското правило за индексиране на пенсиите от 1 януари 2014, изработване на нов Изборен кодекс, създаване на обществени съвети към всички министерства и други".

След като преди ден бе анонсирано поевтиняване на тока с 5% от юли, Нинова съобщи, че ще бъдат внесени и два законопроекта, които да променят модела на ценообразуване. Законопроектите все още не са минали през Министерския съвет, стана ясно на пресконференция на ДКЕВР по-рано във вторник.

По-рано във вторник Мая Манолова проведе и първа среща с гражданските организации за промени в Изборния кодекс, като даде да се разбере, че няма да се бърза с приемането му, тъй като трябвало изцяло да се пренаписва. Промяната на изборните правила, за която настояват и протестиращите, най-вероятно ще бъде използвана от социалистите като "щит" срещу исканията за оставка на правителството, която може да доведе до предсрочни избори.

Нинова допълни, че пакетът, който е част от предизборната програма на левицата, трябва да приет в спешен порядък от парламента.

Управляващите се сетиха с мерките за бизнеса, социално уязвимите и т.н., след като приоритетно одобриха преместването на антимафиотите в ДАНС и когато агенцията стана най-мощната силова институция в държавата, избраха Делян Пеевски за неин началник.

Нинова не уточни как ще се свърши работата по проектите, при положение, че парламентът още не е изградил постоянните комисии, които трябва да подготвят тестовете, преди да влязат за гласуване в пленарната зала. Не са назначени и ключови зам.-министри, заради продължаващите пазарлъци между БСП и ДПС.

"Както управляваха 4 години, така и сега ГЕРБ са непоследователни и променят позицията си по 4 пъти на ден", каза Нинова. От началото на работата на парламента ГЕРБ поне няколко пъти напускаха и поне толкова се връщаха в парламента. Те идват, регистрират се, получават си заплатите и отиват в кафенетата. За това ли избирателите, които са гласували за ГЕРБ са ги изпратили в парламента ?", отбеляза Нинова по адрес на ГЕРБ.

Колегата ѝ Кирил Добрев продължи с обвиненията. "Защо ГЕРБ няма да се включат утре при обсъждане на законите за намаляване на цените на тока", попита той. "Това беше причината, за която хората излязоха на улицата. Ако те нещо са гузни, защото определени сектори в енергетиката получиха двойно по-високи изкупни цени за последните 4 години, да дойдат да кажат”, заяви Добрев.

"Ако искат, могат да се включат в комисията за борба с корупцията, която утре или вдругиден може би ще има заседания. Там може да дадат добра информация за контрабандата на цигари”, каза Кирил Добрев.

И той напомни какво е поведението на депутатите от ГЕРБ. Идват, регистрират се, "влизането сутрин и натискането на бутончето е 140 лева надничка. Ако за тях е най-важен Изборният кодекс, няма проблеми – за нас също е важен”, каза Добрев.

А за заявлението на Борисов, че ГЕРБ ще търси сближаване с десните партии, Добрев отбеляза: "Към всички онези, които протестират, добре дошли на Бойко Борисов. Той от утре ще оглави техните протести. Това ли иска улицата? Нямам нищо против, ако си го харесват за лидер, да си го водят".

Добрев иронизира и репликата на Борисов, че не бил жена да му се проверява миналото. "Той в миналото си е ритал топка и е ял филии с мас – какво го притеснява миналото, нека да го проверим”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?