Управляващите се стремят да откажат хората от гласуване

За пръв път виждам такава активна кампания от страна на управляващите да намалят избирателната активност, заяви във вторник медийният експерт Димитър Найденов, един от участниците в инициативна група "Гласувай на инат".

Той обърна внимание, че всеки ден се говори за договорености, купуване на гласове, подмолни действия, а целта е хората да се откажат да гласуват, защото всички са маскари и са се спазарили помежду си.

Представителите на инициативната група призоваха медиите да разпространят призива им към хората да участват активно в изборите на 5 юли.

Политологът Петър-Емил Митев от своя страна посочи, че предизборните клипове, очернящи политически опоненти, са апел към твърдия партиен електорат. Според него с такъв тип пропаганда тези партии показват, че не се интересуват от рационално мислещите хора.

Рационалното гласуване е въпросът на деня и затова всички трябва да отидат и да гласуват. Гласуването дори с невалидна бюлетина е нещо повече от неучастието, заяви той.

Проф. Михаил Константинов, който е член на ЦИК от квотата на РЗС, коментира, че в българската изборна система има бариера с много интересно действие върху изборния резултат. Партии, които имат гласове под бариерата, не участват в парламента, но тези гласове могат да разрушат мандата на друга партия.

Гласуването за малка партия може да "потопи” голямата, каза Михаил Константинов.

В момента най-голямата партия е партията на негласуващите - гласувай на инат, с невалидна бюлетина дори, но не оставяй други да решават вместо теб, призова той.

Проф. Константинов даде пример с Русия, където на бюлетините има и специална графа "Гласувай против всички". Високата избирателна активност ще намали значението на неполитическия вот - етнически, купен или корпоративен, уточни математикът.

Васил Василев, също член на инициативната група, заяви, че дори когато човек не харесва нито една от партийните програми, е важно да покаже, че е против всички.

Михаил Константинов припомни как Александър Стамболийски след три унищожителни за България войни е въвел задължителното гласуване през 1919 г. "Фактът, че гласуваш, те прави съпричастен на това, което ще се случи в близките години”, допълни той.

Споделяне

Още от ИЗБОРИ 2009

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?