Ползвайки опита с намалената цена на тока

Управляващите се заканват да свалят цените и на парното и водата

Сергей Станишев. Сн: БГНЕС

Законодателни мерки за намаляване на цената на парното и водата ще инициира БСП през есенната парламентарна сесия. Левицата все още няма яснота какви ще са предложенията, но щяла да ползва опита от свалянето на цената на електроенергията от 5 август. Това заяви лидерът на партията Сергей Станишев, който в сряда очерта приоритетите на управляващите за новия политически сезон.

"Вие ме познавате добре, аз не съм свикнал да се изхвърлям. Трябва сериозен анализ на ценообразуването, първо. И второ - искам да припомня механизма, по който беше постигнато намаляване на цените на електроенергията. Първо анализ на ситуацията, на цялата верига между производители, преносители, потребители и намиране на законодателен механизъм, такава регулация, която да позволи на независимия регулатор да постигне в крайна сметка намаляване на цената както за граждани, така и за фирми", заяви Станишев.

Цената на тока за крайните потребители бе свалена средно с 4.5 на сто, но на всички по веригата производство-пренос-разпределение и снабдяване бяха орязани експлоатационните и инвестиционните разходи. Всички дружества се оплакаха, че това ще затрудни сериозно работата им и качеството на услугите им, но в допълнение БСП смята да предприеме солени санкции за некачествен ток.

Августовското решение за намаляване на цената на тока засегна и топлофикационните дружества, които също произвеждат електроенергия, продавана на преференциални тарифи и задължително изкупувана от НЕК, което им позволяваше да потискат ръста на цената на парното и топлата вода. Вероятно управляващите се готвят да орежат и техните експлоатационни и инвестиционни разходи или да поевтинят природния газ, за да свалят цената на топлоенергията. Прогнозата на "Булгаргаз" за тарифите на газа от октомври са за запазване на сегашната им стойност.

Цената на водата също се одобрява от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на основата на бизнес планове за развитие и инвестиции в намаляването на течовете, при които се губи средно половината вода.

Друг приоритет на БСП ще бъде и увеличаване на минималната работна заплата, като разговорите със синдикати и работодатели са насрочени за октомври.

Споделяне

Още от Бизнес