Управляващите ще дават по 50 лв. месечно на пенсионерите до края на мандата

Управляващите ще дават по 50 лв. месечно на пенсионерите до края на мандата

Пенсионерите ще получават по 50 лв. допълнително към пенсиите си всеки месец до края на мандата на правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Това обещава премиерът Бойко Борисов в пост на личната си страница във "Фейсбук" по повод днешния Международен ден на възрастните хора.

Преди дни, отново чрез "Фейсбук"от джипката си, Борисов обеща да дава по 50 лв. на пенсионерите, докато има коронавирус.

Преди това социалният министър Деница Сачева анонсира осъвременяване на пенсиите с цел по-справедливото им изчисляване. В момента разликата между пенсиите на наскоро пенсионирали се и тези от преди 2010 г. е драстична. Има случаи на хора с 40 години трудов стаж, които са се осигурявали половината от годините си за пенсия на високи заплати, сега да получават малко над минималната пенсия.

Сега в поста си във "Фейсбук" Борисов информира, че с проекта на бюджет за следващата година ще се търси справедливо осъвременяване на пенсиите.

Премиерът изтъква, че не е било допуснато Covid-19 безконтролно да се разпространи в социалните услуги.

Осигурени са били на самотно живеещите и хората в затруднено положение дезинфектанти, топъл обяд и патронажна грижа.

"Увеличихме пенсиите с 6.7 на сто в усложнената икономическа обстановка. Този месец, за трети пореден път, всички 2.1 млн. пенсионери ще получат добавка от 50 лв, с която да посрещнат например най-неотложните си нужди от лекарства. Тази подкрепа ще продължи до края на нашия мандат", пише още премиерът.

Той допълва: "Докато другите говорят, ние действаме и няма да допуснем компромис с постигането на достойни старини за пенсионерите".

"На днешния Международен ден на възрастните хора благодаря на нашите майки и бащи за усилията да ни изградят като личности и като обществото", завършва премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България