Управляващите ще мислят от октомври за еврокомисар

Още е рано да се говори за българската кандидатура за еврокомисар, заяви в сряда в София председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мауел Барозу. Това може да стане реална тема на обсъждане едва след приключването на ратификацията на договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС, допълни той в отговор на журналистически въпрос.

Темата за избор на български еврокомисар обаче става актуална, след като във вторник ЕК обяви, че България и Румъния ще се присъединят към ЕС от 1 януари 2007 г.

Представители на управляващата коалиция увериха, че въпросът с еврокомисаря все още не е обсъждан и препращаха за отговор към премиера Станишев.

Министърът на външните работи Ивайло Калфин обясни пред Mediapool, че въпросът все още не стои на дневен ред. Това щяло да стане вероятно от средата на октомври, казаха депутати от БСП и НДСВ. Първо обаче трябвало да се реши каква ще е точно процедурата – дали парламентът да избере еврокомисаря или пък кабинетът да го посочи и тогава Народното събрание да гласува предложението. 

Депутати от НДСВ смятат, че най-подходящата кандидатура е на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева. Левицата не споделя това мнение и отдавна се носят слухове, че президентът Първанов и външният министър Калфин предпочитат да предложат кандидатура от левия спектър – като посланичката във Франция Ирина Бокова.

Още преди два месеца външният министър изрази мнение, че България трябва да прецени първо области, в които е силна и на които държи и тогава да търси подходящ кандидат. Не е известно обаче такава дискусия да е провеждана.

Поради потенциално конфликтния за коалиционните партньори въпрос с избора на еврокомисар, БСП може да решат да протакат до последно, за да минат президентските избори.

Споделяне

Още от България