Управляващите ще оглавят анкетната комисия за петрола и БСП

Депутат от управляващите ще оглави временната анкетна комисия, която ще разследва дали БСП и близки до нея фирми са получавали средства от режима на Саддам Хюсеин.

НДСВ отстъпи под натиска на ДПС, които са категорично против това ОДС да ръководят разследването. От ПГ на НДСВ тази вечер не обявиха окончателното решение, утре щяло да има последни консултации с всички парламентарни групи.

В петък депутати от НДСВ твърдяха, че лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е препоръчал комисията да се оглави от дясната опозиция, по чиято инициатива ще бъде създадена. Претенции за поста имало лично синята лидерка Надежда Михайлова. Още тогава обаче се разбра, че коалиционните партньори от ДПС не са съгласни.

Вчера Симеон Сакскобургготски е имал среща с Доган по въпроса. Зам. председателят на ДПС Емел Етем пък днес подложи на съмнение информациите, че НДСВ официално е поело ангажимент да даде комисията на СДС.

Като управляващи искаме ние да носим отговорността, а не да позволим работата на комисията да се превръща в политическа разправа, заяви Емел Етем. За нас е важен крайният резултат, така че да не остане петно върху името на България, а не да се разчистват политически сметки, каквото значение СДС се опитва да придаде на комисията, добави тя.

Предложението на ОДС е комисията да бъде от 16 депутати, на паритетен принцип и всяка политическа сила да има по четирима представители в нея.

Още миналата седмица ОДС обяви кои ще са участниците, които ще предложи дясната опозиция - Надежда Михайлова, Асен Агов, Димитър Абаджиев и Йордан Соколов.

ДПС ще предложи за членове четирима от заместник-председателите на Движението - Юнал Лютфи, Лютви Местан, Емел Етем и Касим Дал.

В редиците на НДСВ се спрягат имената на Владимир Дончев, зам.шефовете на парламентарната група Мирослав Севлиевски и Борислав Цеков, както и депутатката Ирена Варадинова.

Очаква се парламентът да обсъди проекторешението за създаването на комисията края на седмицата.

Споделяне

Още от България