Управляващите ще отменят машинното гласуване

Предлага се "скъпоструващият експеримент" да се прилага само на президентски и евроизбори

Управляващите ще отменят машинното гласуване

Управляващите искат да отменят машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Според приетия преди броени месеци Изборен кодекс, наесен трябва да има устройства в 6000 секции, а от 2019 г. хартиените бюлетини изобщо да отпаднат.

Сега обаче ГЕРБ и "Обединени патриоти" (ОП), подкрепяни от "Воля", правят завой на 180 градуса и го мотивират с "тревожния доклад" на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Законопроектът на трите формации за отмяна на машинното гласуване вече е внесен в деловодството на Народното събрание. ГЕРБ съобщиха на извънредна пресконференция във вторник, че са получили обещание за подкрепа от всички в парламента, без БСП.

Управляващите твърдят, че са говорили и с ДПС, въпреки че през февруари по тяхно предложение, подкерпата на ГЕРБ, бе решено на местните избори да има машини в половината от избирателните секции, а след това – във всички на територията на България.

Сега ГЕРБ казват, че приели това "под натиск" от обществото, от извънпарламентарните партии от демократичната общност.

"Ако на местните избори останат сега заложените в законодателството машини, рискуваме да провалим местните избори, защото сигурността на вота е изключително застрашена, по отношение на сертифицирането, придвижването, зареждането на софтуера отново за втори тур", каза председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова.

Мотивът за тези поправки е анализът на ЦИК, който беше особено критичен към машинното гласуване на отминалия евровот. През май машини имаше в 3000 секции, а в протоколите на над 1000 от тях бяха отчетени грешки.

ГЕРБ изтъква, че местните и парламентарните избори са по-сложни. На места ще има 4-5 вида вот и много кандидати, за които може да се гласува преференциално. Очакването на ЦИК било, че това може забави и затрудни отчитането на машинния вот, както и евентуално да изкриви резултата.

Освен това устройствата излизали скъпо, а не били особено предпочитани от избирателите. "Този вот е скъп. Анализът на ЦИК сочи, че 27 % са гласували всички имащи право да гласуват с машини на европейските избори през 2019 г., което икономически – 60 лв. струва 1 вот на един избирател с машинно гласуване", подчерта Александрова.. 

Машините се оказаха скъпоструващ експеримент, едни скъпи играчки

"Машините се оказаха един скъпоструващ експеримент, едни скъпоструващи играчки, които не допринесоха до двете основни цели, които имаха в началото на дебата – по-честни избори и по-лесно организационни. Напротив,  фактите показват, че почти всяка една секционна комисия с машинно гласуване – имат грешки в протоколите", коментира депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

По думите му вече трудно се намирали членове за секционни комисии и причината били именно машините. "Те не искат да участват вече, не можем да ги попълним. Във всяка комисия, в която има машини, имаше и грешки, и то огромни, но не членовете на комисиите са виновни за това", изтъкна той.  

Според омбудстмана Мая Манолова и други застъпници на машинното гласуване обаче е точно обратното. "Не машините, а секционните комисии се издъниха на евроизборите", коментира тя по време на дискусия миналия месец, на която не дойде нито един представител на ЦИК, нито пък от управляващите.

Цялостна експертиза и дебат по темата не е имало. Според депутати не е изключено да се премине към цялостна отмяна на машинното гласуване, защото поддържането му само за европейски и президентски избори го прави още по-нерентабилно. 

БСП: Значи суперкомпютър може, а машинно гласуване – не?

БСП, която е поддържа по-бързото въвеждане на машинно гласуване, определи предлаганата му отмяна като още едно доказателство, че България "не отговаря на критериите за демократична и правова държава".
Предложението е "абсолютно неприемливо", обяви и БСП и призова за "силен отпор". 

"Местните избори имат най-много нужда от подобен тип гласуване, защото само един -два гласа могат да променят съотношението в общинския съвет. Само един, два или пет гласа могат да направят някой човек общински съветник с преференциите. Те не го искат, защото най-добре е всички решения да се взимат като на конгрес на ГЕРБ. Всички са за, нула против, и нула въздържали се", каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

По думите му с идеята за отменянето на машинното гласуване "обратното броене" започнало. Иронично предложи на управляващите да махнат преференциите, както се опитаха преди месеци, да върнат цветните бюлетини или дори да отменят гласуването. Той подчерта, че на хората трябва да бъде дадено време да свикнат с машините.

"Как си представяте държавата да има суперкомпютър, а машина за избори да не може да функционира? Или ни правят на идиоти, или правят хората на идиоти", добави Добрев.

Депутатът от БСП Крум Зарков подчерта, че това е порената поправка, която ще мине набързо през парламента, защото разглеждането ѝ е насрочено още утре в правната комисия.

Епизод от сериала "Опраскване на Изборния кодекс"

"Понеже това е епизод пореден от сериала "Опраскване на Изборния кодекс“ с голяма степен на достоверност може да предвидим какво ще се случи оттук нататък. Инициативата на ГЕРБ и ОП ще бъде подкрепена от ДПС. Министерският съвет, който по закон трябва да съорганизира изборите, ще се покрие и ще каже, че е въпрос на Народното събрание, а самото Народно събрание със силата на нямото си мнозинство набързо ще реши този проблем", каза Крум Зарков.

Христо Проданов (БСП) опонира на аргумента, че машинният вот е скъп: "Демокрацията не е евтино нещо, но ако се стремим към нея, трябва да изхарчим определени средства".

ГЕРБ увериха, че нямало да се пипа "основното тяло" на изборния закон, защото то е "кутията на Пандора". Щели да се променят само преходните и заключителните разпоредби. 

Манолова: Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв

Омбудсманът Мая Манолова, която бурно защитава машинното гласуване, реагира на предложението за отменяне на устройствата почти едновременно с БСП. Критиките ѝ срещу управляващите се припокриваха с тези на социалистите.

Според нея за скъпия машинен вот била виновна Централната избирателна комисия. "ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи. По признание на фирмата, която предостави машините, наемът е в размер на 70% от цената на машината. Подозирам, че наемът е 100% от цената на машините", каза тя.

По думите ѝ истинската причина за внасянето на законопроекта била, че машинното гласуване разобличило "кражба на вот":

"Устройствата показаха нечестното съставяне на протоколите от СИК. Доказателството за това е на сайта на ЦИК. В 1 1 29 секции има неотчетени в окончателния протокол преференции, в 80 секции има неотчетени гласове за партии. Това са близо 40% от секциите, в които е имало машини. Това доказателство е очевидно в случаите, в които СИК е посочила в окончателния протокол по-малко гласове за дадена партия и даден кандидат от подадената машина. Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на вот и това е истинският мотив. Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв ", каза тя.  

По-късно председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева отговори на Манолова:  "Машините не ядат кебапчета, но те на практика не вършат работа. Машинно не се гласува никъде в Европа. Ние го въведохме, защото беше под натиск". Тя добави и нов аргумент за отпадането на вота с устройства - ако останело машинното гласуване на местните избори това щяло намали избирателната активност, защото щяло да се наложи хората да чакат, а това ще може ги откаже да гласуват.

"Единствената промяна, която ще направим е отмяна на машинното гласуване за местните избори. Няма да правим други промени, избирателят няма да бъде неинформиран или объркан", каза Караянчева, въпреки че от думите на нейните съпартийци се разбра, че гласуването с машини ще бъде отменено и за парламентарни изброи. 

Споделяне

Още по темата

Още от България