Управляващите ще прекръстят военното разузнаване

Управляващите ще прекръстят военното разузнаване

Управляващите планират да прекръстят военното разузнаване. Служба "Военна информация" вече официално ще се нарича "Военно разузнаване". Такива законови промени са подготвили депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Законът за службата е обект на чест интерес от страна на управляващите, като досега те бяха съсредоточени около текстовете, които определят кой може да стане шеф на военното разузнаване. Така начело на службата към МО може да са както военни, така и цивилни служители.

Сега депутатите са се заели да изчистят неточности около името на службата, да уточнят някои изисквания около назначаването на служителите и да ги задължат да спазват Етичен кодекс.

Промяната на името се налага от това, че на службата през 2009 година са възложени функции и по отношение на разузнавателната дейност във Въоръжените, а през 2015 година са разписани и в Закона за военното разузнаване.

С известно закъснение, от над 10 години, те променят и името на службата.

Законопроектът предвижда и изискване към служителите да спазват Етичен кодекс, който ще се утвърждава от директора на службата.

Ако той бъде нарушен, ще се търси дисциплина отговорност.

Според законовите промени стажът в структурите от системата за защита на националната сигурност ще се признава за трудов стаж в службата.

Военното разузнаване за последно влезе в центъра на общественото внимание преди година, след като  военната прокуратура обвини шефа на службата Пламен Ангелов и неговия предшественик Светослав Даскалов в длъжностно престъпление за това, че са издали над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона.

Впоследствие Aнгелов подаде оставка. 

През юли 2019 година тогавашният зам.- главен прокурор Иван Гешев се е натъкнал на действия, които според него са "грозни" и "обидни".

Той коментира, че ако военните разузнавачи искат да работят като таксиметрови шофьори, е по-добре да напуснат и да търсят реализацията си именно в този сектор.

Година по-късно случаят вече е забравен, шефът на службата сменен и все така няма публична информация за разследването на "грозните" и "обидни" неща.

Споделяне

Още по темата

Още от България