Управляващите ще произвеждат българи на кило само по сходство в имената

Валери Симеонов загатна за своята стара идея за слагане на спирали на ромските жени

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Всеки чужденец с българско име да може да получи българско гражданство. Това е една от мерките, представена от вицепремиера Валери Симеонов ("Обединени патриоти") за решаване на демографската криза. Според обясненията му това бил начинът, по който се справила Гърция. Подобна инициатива на "патриотите" не е изненадваща, тъй като една от партиите в обединението - ВМРО- държи от години ресора "гражданство по произход" чрез Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Публично известен факт е, че в тази агенция има огромен корупционен риск, който е доказван от редица проверки, включително на прокуратурата.

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика сподели в петък пред БНТ и други мерки за справяне с демографската криза – чрез ограничаване на младежката емиграция и насърчаване на "отговорното родителство".

Улеснената процедура за получаване на българско гражданство може да се въведе по примера на Гърция, като не се иска от кандидатите да говорят български език, стана ясно от обясненията на Симеонов. Това рязко контрастира с ограниченията, които поиска той срещу българските турци, живеещи в Турция, да могат да четат и пишат на български език, за да гласуват по време на парламентарните избори през март.

Според Симеонов има много българи, които живеят на територията на бившите републики от Съветския съюз, а не само в Украйна и Молдова, които могат да получат българско гражданство. Държавата може да им купи здрави къщи по селата за 5000 – 6000 лв. и да им ги предостави срещу задължението да обработват земята, смята той.

"Гърция беше в демографска криза. Как си реши проблемите? Ами чисто и просто - отвори си границите за всички, които имат гръцки имена, но не владеят гръцки, което няма значение. Те имат гръцки имена и това доказва произход. При нас има една усложнена процедура по доказване, която ще се постараем да облекчим. Всички тези наши сънародници трябва да намерят място тука. Да не говорим, че държавата, може да изкупи на безценица здрави къщи по селата, които се продават в момент по 4, 5, 6 хиляди лева и да ги предостави за ползване срещу съответни задължения за обработване на земята", обясни Валери Симеонов пред БНТ.

Той добави, че натурализирането на тези хора е голям потенциал за спиране на демографската криза. "Имаме голям потенциал в чужбина. В Украйна и в Молдова живеят около 400 000 българи", каза Симеонов.

Предоставянето на българско гражданство само по сходство в имената практически обезсмисля целия държавен контрол върху този процес. Сега чужденците трябва да докажат, че имат поне един възходящ българин в своя род, за да получат гражданство. Това не би трябвало да е особено трудно, ако те наистина са българи. Някои чужденци с български произход на свой ред нямат български имена, а имат документи.

Отделен е въпросът, че дефинирането на това кои имена са български и кои не, ще направи класификацията твърде произволна, при положение, че все повече хора в България кръщават децата си с чужди имена, а немалка част от имената на чуждите граждани са универсални.

Ако изискването за доказване на български произход отпадне, ДАБЧ (тоест ВМРО) получава изключителните правомощия върху процедурата. Тази агенция издава сертификатите за български произход, с които започва цялата процедура по даване на гражданството. Неведнъж медиите са писали за сумите от по 2-3 хиляди евро, които желаещите български паспорт плащат като рушват за подобни сертификати, но прокуратурата така и не е разследвала конкретни случаи на корупция в агенцията.

През последните 15 години български паспорти получиха над 60 000 граждани на съседна Македония. За огромна част от тях този паспорт не е нищо друго, освен възможност за работа в Западна Европа.

Към момента няма безспорна статистика как досегашната политика на българската държава по предоставяне на гражданство е повлияла на демографския проблем в страната.

При това положение изглежда странно да се лансират нови идеи, без да е ясно какво ще е въздействието от тях.

Корупцията и гражданството

В момента в Министерството на правосъдието отлежават документите на над 5000 души, които искат да станат българи по натурализация. Близо 90% от тях нямат документи, които доказват българския им произход, но пък имат сертификати за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина.

В края на януари Mediapool публикува разследване, което показва, че още през 2016 г. тогавашният правосъден министър Екатерина Захариева (в момента вицепремиер и външен министър) е предприела стъпки по разхлабване на контрола върху даването на българско гражданство, което може да се смята като услуга към ресорната агенция, контролирана от ВМРО. В същото време патриотичното обединение, в което участва ВМРО, подкрепи внесените от Захариева промени в съдебния закон.

Служебното правителство на Огнян Герджиков, което управлява в "междучасието" между кабинета "Борисов 2" и "Борисов 3", обаче прие изрични промени в наредбата за гражданството, с които контролът отново бе затегнат. Изискването сега е българско гражданство по натурализация да се предоставя само на чужденци, които могат да докажат с документи, че имат български корени.

От думите на Валери Симеонов се разбира, че това изискване отново ще бъде премахнато, въпреки резултатите от прокурорската проверка в ДАБЧ през 2014 година. Тогава стана известно, че агенцията е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за наличие на такъв произход. При някои дори няма българско име. Въпреки тежките съмнения за корупция, действията на прокуратурата тогава не бяха продължени с наказателно производство.

Облекчена процедура за работни визи на хора от Молдова и Украйна

В петък Валери Симеонов обяви и инициатива за облекчаване на процедурите за издаване на работни визи за хората с български произход в Молдова, Украйна и други държави. Причината е, че туристическият бранш има нужда от работна ръка.

"Тези хора са много желани от нашите хотелиери. Имаме около 2000 чакащи в Молдова и Украйна българи, които са с нужната квалификация, добре са подготвени, които веднага могат да се включат и да поемат този ръст на туристическия поток, който се очаква сега", каза Симеонов.

По думите му процедурата по издаване на виза ще се ускори като отпадне изискването за превод на техните дипломи и се отворят центрове за приемане на техните документи във Варна и Бургас.

"Преводът на дипломата е нещо абсолютно безсмислено, защото в края на краищата тези хора идват да работят за 250 евро. Между тях има и общи работници и техните дипломи ли трябва да се превеждат?" - коментира вицепремиерът, след като малко по-рано убедено заяви, че става дума за хора "подготвени", с "квалификация".

Ин витро за българките и спирали за циганките

Наред с това вицепремиерът обяви, че ще бори демографската криза с насърчаване на раждаемостта сред "отговорните родители", като в същото време се намалят ражданията сред "безотговорните". Той даде да се разбере, че под "безотговорни" родители има предвид циганите. "Отговорните родители" ще получат пълно държавно финансиране на процедурите ин витро, колкото пъти поиска двойката и без ограничение за възрастта на родилаката, а ромските жени ще бъдат поощрени доброволно да се откажат да раждат.

"Бъдете сигурни, че можем да се справим с тази безотговорна раждаемост. Имаме идеи. Доброволно самоограничаване на раждаемостта, особено в циганските гета. Има и такъв вариант", каза Симеонов, без да уточни пред БНТ за какво говори.

Преди две години в интервю пред ТВ7 Валери Симеонов отваря същата тема и обяснява идеята си, че държавата трябва да насърчи доброволното ограничаване на раждаемостта в циганските гета. Решението според него е поставянето на спирали на циганките, каквото неговата партия Национален фронт са спасение на България вече била инициирала в Бургас. Тогава Симеонов казва, че циганките сами са искали да им бъдат поставени спирали, тъй като не искали повече да раждат.

В петък Валери Симеонов обяви, че България трябва да намали и младежката емиграция чрез въвеждане на държавна стипендия за образование, но не само в България, а и в Западна Европа. Условието е студентите да се задължат да работят след това в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?