Управляващите ще съдействат да се запази българската секция на "Свободна Европа"

Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков е поел ангажимент пред президента на радио "Свободна Европа" Томас Дайн да съдейства българската секция на радиото да не бъде закривана.

Радио "Свободна Европа" има широка аудитория и завоювана категорична позиция на българския пазар, в него работят журналисти, доказали своя професионализъм, е отбелязал председателят на Народното събрание. Той е посочил, че би било сериозна загуба, ако радиото спре излъчванията си в България, съобщи парламентарният пресцентър.

На срещата Томас Дайн е припомнил, че радио "Свободна Европа" има предавания в 25 страни на 34 езика.

Председателят на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов също разговаря с Томан Дайн и препоръча да бъде направено необходимото медиата да не намалява излъчванията си на територията на България. Това съобщи Панайотов след среща днес в парламента с Томас Дайн.

Президентът на радио "Свободна Европа" е изразил опасение, че във връзка с новите програми в Средна Азия вероятно ще се наложи такова ограничение. Пламен Панайотов е предложил развитие на алтернативна програма "Свободна Азия", която заедно със "Свободна Европа" да бъдат елемент от радиото "Свободен Свят", предаде БТА. Тази идея се хареса много на госта, каза педседателят на ПГ на НДСВ.

Най-ценното на радио "Свободна Европа" е традицията отпреди 1989 година, коментира Панайотов в отговор на въпрос. И тогава, и сега онази част от населението, която държи да бъде по-цялостно информирана, винаги държи да чуе и радио "Свободна Европа", допълни той.

Томас Дайн каза пред журналисти, че радио "Свободна Европа" е част от медийното пространство на България. Искаме да се състезаваме с останалите медии, да се борим за слушателска аудитория и да продължаваме да даваме най-добрата информация на слушателите си, допълни той.

Във време на конфликт и война е важно хората да получават информация, когато те знаят, това означава, че и лидерите знаят, каза президентът на радио "Свободна Европа" в отговор на въпрос.

Споделяне

Още от България