Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Управляващите щели да орежат парите на Доган от студения резерв и да проверят морския му сарай (обновена)

Валери Симеонов: Не сме се вкопчили за управлението като маймуни за палма

74 коментара
Управляващите щели да орежат парите на Доган от студения резерв и да проверят морския му сарай (обновена)

Притиснати от гражданските протести, фокусирали вниманието върху олгирхичния модел, управляващата коалиция е решила да обръща малко по-сериозно внимание на всички приказки за обвързаност на изпълнителната власт с ДПС. Това стана ясно от изявление на лидера на НФСБ Валери Симеонов пред репортери в петък.

"Досега никой не е обръщал сериозно внимание, но сега вече ще работим малко и по посока на осветляване на съмненията на обществото за такива връзки - с обектите на Доган и на Пеевски", каза Валери Симеонов.

Той ще постави въпроса за незаконните обекти във парк "Росенец" край Бургас, където се намира т.нар. морски сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и за водния канал от Черно море през Варненското и Белославското езеро до пристанището на притежаваната от Доган ТЕЦ "Варна". Симеонов ще настоява и да се преразгледат парите за т-нар. студен резерв, които централата получава, макар че няма как да пипнат онези 50-60 млн. лв., които Доган до момента е прибрал законно от държавата. Другите удостоени със студен резерв през последните години бяха мощности на Христо Ковчаки и Кирил Домусчиев.

Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи няколко часа след изявлението на Симеонов, че още в понеделник ще внесат поправки в закона за енергетиката, с които търговете за студения резерв ще спрат временно до средата на 2021 г.

Петкова опроверга твърдението на Валери Симеонов, че студеният резерв ще бъде ограничен десет пъти, заявявайки, че това е невъзможно.

Симеонов: Студеният резерв да бъде сериозно ограничен

"Студеният резерв трябва да бъде много сериозно ограничен със заповед на министър Петкова, тъй като има много сериозни подозрения и упреци, че се злоупотребява с тези пари. Получават се едни милиони от държавата, срещу които съответните централи нищо не правят и не могат да осигурят допълнителни мощности, какъвто е смисълът на студения резерв", каза в петък сутринта лидерът на НФСБ.

Той припомни, че през 2018 г., веднага след като Доган придоби ТЕЦ "Варна", тя "получи студен резерв, който преди това беше определен за ТЕЦ "Марица Изток -2" (държавната ТЕЦ-бел.ред.). Около 50-60 милиона за една година отидоха в ТЕЦ "Варна". Това беше голяма грешка, не успях да стигна до причината".

Лидерът на НФСБ каза, че ограничаването на студения резерв е било тема на разговора на коалиционния съвет в четвъртък и било въпрос на дни той да бъде ограничен. От думите му стана ясно, че ограничението ще е близо 10 пъти.

Това би означавало генерално преосмисляне на цялата концепция за поддържането на студен резерв и както стана ясно по-късно от думите на министър Петкова, няма как да се случи в момента.

Спешно подготвените законови поправки обаче дават възможност на министъра със заповед да насочва средствата за студения резерв към държавната ТЕЦ "Марица-Изток 2".

Петкова оправда привилегированото положение на ТЕЦ "Варна" с обяснението, че е кандидатствала на търг заедно с всички останали ТЕЦ-ове за студения резерв.

И пристанището на ТЕЦ "Варна"

"Сега след отхвърлянето на вота на недоверие, ще поставя въпроса за незаконните строежи на парк "Росенец" и отдълбочаването на водния канал от Черно море през Варненското и Белославското езеро до пристанището на ТЕЦ "Варна", тъй като има много сериозни подозрения и съмнения на цялата общественост, че това се прави, за да може пристанището на Доган да игнорира пристанището "Варна", каза Валери Симеонов.

По думите му идеята е да може да поема целия товаропоток, което ще обезсмисли функционирането на пристанище "Варна".

Не е ясно как биха се реализирали тези намерения на Валери Симеонов, при положение, че властите на всички равнища досега направиха всичко по силите си да узаконят придобивките на Доган и да му гарантират стотици милиони от студения резерв. Освен всичко друго, прокуратурата зорко охранява бизнес интересите на Доган и Пеевски, атакувайки всяка медия, политик или НПО, които повдигат въпроси на тази тема.

Шефът на енергийната комисия в НС Валентин Николов (ГЕРБ) обясни новия курс така:

"Защо го правим? Разбира се, че има политически смисъл това, случващото се в страната. Това щяхме да го направим, но по-късно и щяхме да го заменим с друг механизъм. Просто го правим по-рано, защото има такова политическо решение."

Като не му се отворил парашута за "Св. Анастасия", Доган се настанил в Росенец

Като човек, чийто бизнес и политическа кариера са започнали в Бургас, Симеонов каза, че партията му е следила експанзията на Доган в региона още от 2010 г.,

"Ние следим апетитите на Ахмед Доган по Черноморието още от далечната 2010 г., когато с хеликоптер облиташе и избираше къде да дебаркира и да си направи база. Първото място, към което се беше насочил, се казва остров "Света Анастасия". След като там не му се отвори парашутът, поиска да вземе военноморската база в Созопол, която е на провлака до града. И най-накрая успя да закупи девет декара от "Лукойл" през една депесарска фирма "Хермес солар", разказа Валери Симеонов пред журналисти в парламента.

От 2014 г. подавахме сигнали за незаконно строителство в "Росенец"

"Сега само се говори как Христо Иванов е отишъл на "Росенец". Поздравявам го, това е смела постъпка. Добре че отиде и всички вие отидохте с него и отразявахте, защото нас никой не ни отразяваше 2014 г, когато подавахме сигнали до РДНСК за тогава незаконното строителство, сега вече почти всичко е законно, подавахме сигнали за допълнителни строежи извън сграда, за промяната на вида на сградата - тя се води база за водни спортове, да ви прилича на такава? Това си е чист хотел. Подавахме сигнали в прокуратурата за незаконното преграждане с бариера на плажа. В резултат на натиска, който упражнихме чрез скромните възможности на телевизия "Скат" и ние като депутати в 43-ото Народно събрание, през декември 2015 г. бариерата беше премахната. След това явно отново е поставена и се стига до сегашните събития", продължи Симеонов.

Не сме се вкопчили за управлението като маймуни за палма

На въпрос не е ли малко кризисна риториката срещу ДПС, Симеонов отговори: "Да, то и ситуацията е леко кризисна. Когато хиляди хора маршируват по жълтите плочки, не мисля, че изпълнителната власт трябва да е безразлична и да се държи по такъв дебелокож и дебилски начин, както го правеше правителството на Орешарски".

"Не сме се вкопчили за управлението като маймуни за палма", коментира той по-рано пред Нова телевизия.

Мнението му се разминава с това на премиера Борисов, който предупреждава с катастрофа, ако правителството му сдаде властта, тъй като никой не е по-знаещ и можещ от сегашните управляващи.

Според Симеонов именно по-малкият партньор в управлението – "Обединени патриоти" – са настоявали да не се взимат прибързани решения, въпреки че не изключват още оставки в духа на обещания от премиера Бойко Борисов предстоящ "огромен ремонт" на кабинета.

Симеонов показа, че е бил разочарован, защото не е бил уведомен за оставките на тримата министри, обявени от ГЕРБ за квота на Пеевски.

"Не трябва Борисов сам да взима решения. Няколко пъти съм правил забележка, че в края на краищата България не е царство и решенията трябва да се вземат спрямо коалиционните споразумения", обясни Симеонов.

По думите му на при срещата си с премиера в четвъртък "Патриотите" са "върнали часовника назад".

"Явно това решение е взето предната вечер, и то прибързано. Отложихме решението за сряда. Ще седнем спокойно и ще обсъдим, може да има и други оставки", обясни бившият вицепремиер.

Някои елементи се командват от Дубай

Също като правителството и прокуратурата, Валери Симеонов вярва, че част от протестиращите се "командват от Дубай". Преди няколко дни държавното обвинение пусна разговори, записани със СРС, в които укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков говори за протестите и се хвали, че може да ги управлява, но доказателства за това няма.

"За съжаление, в протеста има елементи, които са командвани от Дубай и те не са малко. Чухте какво каза Божков в разговор – аз мога да събера за един час 10 000 души до парламента. Лъже и преекспонира, но поне 1 000 човека може да управлява", заяви Симеонов.

Паническите опити на властта за разграничаване от ДПС започнаха в сряда, когато премиерът Бойко Борисов поиска оставките на министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов тъй като имената им се обвързват с ДПС и депутата от партията Делян Пеевски. В четвъртък обаче Борисов обаче каза, че тримата са свършили "значими за държавата неща" и хвърли вината за решението си на "градската десница". Към момента оставките не са разглеждани, тъй като коалицията ГЕРБ-"Обединени патриоти" остави кадровите промени в кабинета за по-нататък, след като преодолее внесения от БСБ вот на недоверие.

Тактиката по разграничаване от ДПС обаче не подейства и вечерта в София отново се събраха хиляди на протест. Демонстрациите вече са по-масови и в други градове на страната, както и на българи в чужбина, събиращи се пред българските посолства. Заканата е другата седмица цялата страна да бъде блокирана, ако правителството и главният прокурор Иван Гешев не подадат оставки. Към момента те отказват.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

74 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. marij
  #74

  откъде ДОГАН и ПЕЕВСКИ имат пари - собственици на петролен кладенец, световна компютърна фирма или са играчи на финансовите пазари!?!!?!?...те са играчите на мафията в България

 2. A sega na kyde
  #73

  Доган е голяма кучка.Няма намерение да пуска властта эадкулистно! ТЕЦ-ове,строителен биэнес и т.н. са само малка част от приходите му.ДАААА,голяма кучка е.

 3. A sega na kyde
  #72

  Я ВИЖ ТИ?!КОЙ СЕ ОЧЕРТАВА,КАТО ЛИДЕР И ИМА ЖЕЛАНИЕ ДА ГРАБНЕ ВЛАСТТА!

 4. Послушко
  #71
  Отговор на коментар #70

  Много точно

 5. ImBlack
  #70

  "Патриотизмът е последното убежище на негодника."Самюел Джонсън. Да се наричаш "патриот" е толкова неуместно. Има смисъл и съдържание само, когато се казва post-mortem, иначе е самохвалство без покритие!

 6. Послушко
  #69

  ПатрЕот е, душа дава... Колко е актуален днес великия Ботев.

 7. Blado
  #68

  Ццц, дано да е натрупал осигурителен стаж за пенсия завалията, че остана без лев

 8. Entdecken
  #67

  Сакън - някой да не вземе да проверава руските ви ченгета от КГБ ! И фондация Русофили трябва да вкарат в съда - стига с тази недосегаемост на разни рубладжии!

 9. QMTIKVA
  #66

  Каквото и да правят, тотално неподчинение към това умрЕло управление! А защо ще проверяват това точно, нали до вчера там нямаше проблем, всичко беше точно? Смешници. Ще ги съсипем!

 10. Entdecken
  #65

  Доган и сие не плащат данъци за Расенец защото от години държат обекта на акт 16. Видял го е това от мадридския крадец който се уреди по подобен начин и с помощта на Софиянски не плаща никакви данъци да двореца Враня. Освен това там има някакъв проблем с изплащането на заема към КТБ - би трябвало синиците на КТБ да се задействат и да приберат парите или имота. Валери Симеонов да се задейства и да се обърне към кмета на Бургас по първия въпрос и към шефа на БНБ по втория!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.