След като приеха да се обсъди анти-ДПС декларация на "Атака"

Управляващите си осигуриха крехък кворум за Изборния кодекс

Янаки Стоилов предупреди за риска законът да не бъде приет, Кадиев призова: по-добре на избори

Управляващите си осигуриха крехък кворум за Изборния кодекс

След провала на обсъждането на Изборния кодекс в понеделник заради липсата на кворум, управляващите си взеха поука и във вторник направиха "нужното", за да си осигурят необходимия за нормална работа брой народни представители.

А "нужното" се оказа съгласието в ранните следобедни часове да бъде обсъдена и подложена декларация на "Атака", осъждаща изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов миналата седмица, когато той защити турски изселници, които са имали присъди в социалистическа България за антидържавна дейност.

С този компромис кворумът бе осигурен и депутати от "Атака" останаха в залата.

Председателят на парламента Михаил Миков съкрати посещението си в Хърватия и се завърна в София по-рано. Той обяви, че ще предложи на Народното събрание да приеме декларация срещу "противопоставянето в обществото". Според Миков целта на подобен документ, който трябва да бъде подкрепен от всички политически сили, е да се намали натрупаното напрежение след конфликтите в страната.

"Смятам, че в тази обстановка, с оглед и задаващият се ден на Апостола на свободата, е необходимо Народното събрание да направи едно усилие, усилие на отговорните народни представители, на отговорните политически сили. Ако не, ескалацията ще продължава, защото всеки ще се опитва на тази вълна на ескалацията на етническо, на религиозно, на политическо противопоставяне да реализира някакъв свой интерес", каза Миков пред БНР във вторник сутринта.

Я. Стоилов: Ако така продължаваме, ще вървим на избори със сегашния закон

Мъчително бавното приемане на текстове от Изборния кодекс и честото проваляне на заседанията, както и безплодните дискусии по спорните моменти в кодекса увеличава съмненията, че цялостното приемане на закона ще се осъществи по начин, който ще му позволи да бъде приложен на задаващите се евроизбори през май заради сроковете, заложени в него.

Това притеснение изрази и заместник-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Янаки Стоилов сутринта във вторник пред Нова телевизия.

”Тези два дни започват да стават критични и, ако още ден–два се провалят, тази работа няма да може да бъде завършена. Ако този сценарий се случи, или настоящият закон ще продължи да действа, или трябва да се направят някакви малки промени в настоящия закон”, каза Стоилов.

Депутатът даде пример със скандала за предизборната агитация на майчин език в края на миналата седмица. Стоилов допусна, че днес може да се стигне до по-разумна дискусия по този въпрос, която да доведе до решаването му.

”След като парламентът не успя да работи няколко пъти, поставя се въпросът каква е реалната възможност той да решава проблемите”, коментира още Стоилов. Според него причината е ”непремерени изказвания на представители на ДПС”.

”За мен проблемът е, че зад темата за езика се появиха много по-дълбоки разделения. Това засилва чувствителността на българския гражданин. Изказването на Хафъзов не е случайно. Друг е въпросът дали е преценен ефектът. Съдържанието на речта му постави в деликатно положение и ДПС”, каза Стоилов.

Кадиев: Като не можем да работим, да вървим на нови избори

Мъчителното осигуряване на кворум накара и друг депутат от левицата - Георги Кадиев, да изрази съмнение от целесъобразността на сегашното народно събрание.

Броенето на депутати сутрин няма да издържи дълго, по-добре да се ходи на избори, каза пред БНР Георги Кадиев.

Според него доста депутати си задавали въпроса "има ли смисъл да продължаваме този начин на работа“.

”Очевидно никой не може да предвиди поведението на "Атака" и дали ще влязат в залата или не, съответно и дали ще има заседание. Аз не мисля, че българските граждани ни плащат заплатите, за да научават, че сме прекъснали заседанието в 11 часа. Това положение да броим гласовете всяка сутрин, няма да издържи дълго. Или трябва да се седне и да се каже даваме някакъв срок, една година или повече и оставяме правителството да свърши някаква работа, или по-добре наистина да отиваме на нови избори”, коментира Кадиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България