Управляващите си разрешиха да купят партийните централи

Управляващите си разрешиха да купят партийните централи
Въпреки протестите на дясната опозиция мнозинството и на прегласуване одобри окончателно промените в Закона за държавната собственост, които им разрешават да си закупят партийните централи.

В петък "против" гласуваха ОДС, ДСБ, РЗС и независими депутати.

Независимият депутат Минчо Христов поиска повторно гласуване на проблемите текстове с основен мотив, че в края на мандата мнозинството върши "безобразия и се урежда с държавни имоти".

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви от парламентарната трибуна, че е абсолютно нередно политически партии да придобиват недвижима собственост при положение, че са на власт.

"Това е конфликт на интереси. Да имаш областен управител и той да ти продава държавен имот – това е безобразие", посочи Костов. Той предупреди мнозинството, че върши "абсолютно нередни неща" и в края на своето управление прави "безобразие след безобразие".

"Ще бъдете наказани от избирателите. Нарушихте принципи, които досега криво-ляво бяха спазвани", каза още лидерът на ДСБ.

Председателят на парламентарната група на РЗС Яне Янев се обърна към депутатите от НДСВ с обръщението "партията на червения цар". Според него НДСВ е стигнало до "нулата в рейтинга си", но въпреки това е готова на всичко, за да запази и купи на "100 пъти по-ниска цена" апетитния имот на столичната улица "Врабча" 23, където се помещава централата на партията. По думите на Янев НДСВ си играят на опозиция в тройната коалиция, но когато става въпрос за облаги, гласуват наравно с партньорите си от БСП и ДПС.

Янев се закани на мнозинството, че следващото управление няма да прости подобни нередности.

Иван Сотиров от ОДС обвини БСП, че по един "кокошарски и комунистически нахален начин" ще си купи имоти на безценица. Той се обърна към мнозинството, че си прави предизборни подаръци и го посъветва да се откаже да прокарва в последния момент такива нахални закони.

Според поправките в закона политическите партии, представени в националния и европейския парламент, ще могат да купят централите, които сега обитават под наем и които са частна държавна собственост. Продажбите ще стават с решение на правителството без провеждане на търг.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?