Управляващите скоростно проправят път за безконтролно наливане на милиони в оградата

Валери Симеонов: От ДАНС дори не отидоха да видят къде се намира съоръжението

Управляващите скоростно проправят път за безконтролно наливане на милиони в оградата

В разгара на скандала с продажбата на ЧЕЗ управляващите скоростно придвижиха напред законовите промени, които дават възможност да се наливат още милиони левове в поддържането и ремонтирането на оградата по границата с Турция без провеждането на обществени поръчки.

Промените в Закона за обществените поръчки, които изключват дейностите около оградата от Закона за обществените поръчки, бяха приети на първо чете в парламента с гласовете на депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Против бяха 65-ма депутати от БСП и ДПС, а четирима от "Воля" се въздържаха.

Управляващите мотивираха промените с необходимостта да се извършват бързо необходимите ремонти по оградата, но от БСП са на мнение, че те "дават възможност за огромна кражба и корупция".

Строителството на оградата се превърна в един от най-големите инфраструктурни проекти и излезе близо 200 млн. лева. Фирмите изпълнители бяха избрани без обществени поръчки, а съмненията за злоупотреби витаят още от началото на строежа през 2013 г.

"ДАНС не провери дори къде се намира оградата"

Вицепремиерът Валери Симеонов за пореден път отхвърли всички съмнения за злоупотреби около проекта и омаловажи разследването на прокуратурата.

"Мога само да ви информирам само, че за разлика от АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция), които проверяваха в продължение на три месеца и обиколиха цялата ограда, ДАНС не си направиха труда да отидат даже да видят къде се намира оградата. Констатациите, които са ги направили, са от кабинет и мога да ви уверя, че констатациите, че оградата е дадена на Специализираната прокуратура, не са свързани с изграждането", каза Валери Симеонов.

По думите му досега около проекта "няма корупция и мога да ви уверя в това като човек, който е бил плътно до оградата от самото ѝ започване до момента".

Миналата седмица прокуратурата съобщи, че е образувала досъдебно производство за евентуални нередности около оградата, а ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) вече са проверили проекта.

"Зная, че ще има упреци по отношение за бъдеща корупция. Неуместно е да се отправят такива намеци или твърдения, че в бъдеще време ще има корупция“, добави Симеонов.

Подобно изключение от Закона за обществените поръчки вече бе направено при избора на фирмите, които построиха съоръжението. То бе мотивирано със спешността на строителството на оградата, на която правителството възлагаше огромни надежди да спре евентуален миграционен натиск към България, какъвто от месеци наред липсва. Фирмите бяха избрани от областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас.

БСП: Областните управители се готвят за бушони

Депутатът от БСП Крум Зарков коментира, че гласуваните промени имат за цел да освободят Министерския съвет от отговорността, а "при проблем областните управители да изгорят като бушони".

"Законът за обществените поръчки все повече започва да прилича на швейцарско сирене", коментира той.

По думите му истинската цел на този законопроект не е да улесни поддръжката на оградата, а да улесни прикриването на следи, които са обект на разследване.

Филип Попов (БСП) допълни,че законопроектът е без оценка на въздействието и е без финансови параметри, а поправката е вкарана скоропостижно.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), който е един от вносителите на промените, коментира, че опозицията "злоупотребява с истината“.

"Целта е да се даде възможност за най-бърза реакция. Когато имаме пробив, нямаме гаранционна отговорност, така че не можем да ангажираме предходния изпълнител да поправя щетите", добави той,.

Симеонов от своя страна допълни, че мнозинството иска да поправи една грешка, тъй като при обжалване на поръчките се губи много време, а оградата има "живот" и непрекъснато е подложена на природни стихии или човешко посегателство.

От мотивите на вносителите стана ясно, че областните управители са сключили с фирмите изпълнители договори, според които голяма част от повредите, които се дължат на природни стихии и умишлени действия, са извън гаранцията.

Какво е свършила прокуратурата досега?

По-рано този месец депутатите от БСП Елена Йончева и Крум Зарков поискаха от главния прокурор Сотир Цацаров доклада на ДАНС и резултатите от проверката, но от прокуратурата отказват да им ги предоставят, тъй като те могат да бъдат част от доказателствата в евентуален съдебен процес.

От прокуратурата обясниха обаче, че още на 10 март миналата година е постъпил сигнал от бившия депутат Велизар Енчев (разделил се след скандал с коалицията "Патриотичен фронт" на ВМРО и НФСБ), в който се твърди, че оградата се строи от фирми на "Патриотичен фронт“ и цените по договорите са многократно завишени.

Прокуратурата възлага на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да провери възлагането и проектирането на проекта, а на ДАНС - твърденията за корупция на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Още тогава лидерът на НФСБ Валери Симеонов отхвърли всички съмнения около проекта и го нарече "Великата българска стена".

През юни в прокуратурата постъпва нов сигнал. Този път от БСП, който също е включен в проверката.

През август проверките на ДАНС и АДФИ вече са готови и са изпратени на Специализираната прокуратура. Тя извършва допълнителна проверка, събира обяснения от много лица и на 19 декември м.г. образува досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер.

По делото е назначена и инженерно-техническа експертиза, която още не е готова.

Споделяне

Още по темата

Още от България