Управляващите смъмриха шефа на ВАС, че не мисли за гражданите

Председателят на правната комисия Христо Бисеров - сн. БГНЕС

Депутатите от БСП и ДПС смъмриха шефа на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, че не обръща достатъчно внимание на проблемите, които гражданите имат с административното правораздаване. Това стана в сряда по време на заседание на парламентарната правна комисия, която обсъди отчетните доклади на административните съдилища, Висшия съдебен съвет (ВСС) и съдебния Инспекторат.

Похвали за своите активност и критичен тон обаче получи шефа на Инспектората Ана Караиванова. Тя бе назначена на този пост по време на тройната коалиция и кара вече девети месец над конституционно определения си мандат заради липсата на политически сговор за избора от парламента на неин наследник. Никой от депутатите обаче не отвори дума за този сериозен проблем.

Вместо това депутатите от БСП и ДПС предпочетоха да мъмрят избрания със задкулисната подкрепа на ГЕРБ шеф на ВАС Георги Колев. Той бе дошъл в парламента с традиционното си оплакване от прекомерната натовареност на подоопечната му институция. Депутатите от БСП отвориха въпрос за наличието на 18 съдебни решения във ВАС по дела срещу уволнението на митничари, които са абсолютно еднакви – преписани едно от друго със запетаите.

Колев обясни, че не може да коментира решенията на колегите си. Критиката обаче бе използвана от Янаки Стоилов (БСП) като повод за отправяне на препоръка към шефа на ВАС по-скоро да мисли върху въпроса за по-добрата достъпност на хората извън София до административното правораздаване. Той му препоръча и да мисли по-малко върху въпроса как да се намали натовареността на съдиите във ВАС.

"Трябва да си отговорим на въпроса за кого трябва да е удобно правораздаването – за гражданите или за държавните органи", допълни по време на разговора председателят на правната комисия Христо Бисеров (ДПС).

Малко по-късно шефът на Инспектората Ана Караиванова изнесе поредната си лекция, атакувайки редовите магистрати. Тя обясни, че ВСС и ВАС не са достатъчно строги при налагането на административни наказания на провинилите се съдии и прокурори. Караиванова обаче напълно игнорира изключително лошите битови условия, в които работят някои съдилища, както и че забавянето на делата може да се дължи и на липса на съдебни зали.

От Инспектората изкараха статистика, която показва как работи новият вътрешен механизъм за обезщетяване на хората, станали жертва на бавно правораздаване. От началото на годината са подадени близо 700 жалби, а правосъдното министерство е решило да обезщети 17 души.

Споделяне

Още от България