Управляващите смятат да отнемат правото на президента да назначава шефовете на НСО и НРС

Управляващите смятат да отнемат правото на президента да назначава шефовете на НСО и НРС

Управляващите възнамеряват да лишат президента от правомощието му да назначава със свой указ шефовете на Националната разузнавателна служба (НРС) и на Националната служба за охрана (НСО).

"Ще настоявам парламентът да има водещи функции при определяне на ръководителите, защото контролът започва оттам”, заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков (ДПС), цитиран от бТВ. Предложението ще бъде внесено наесен в Народното събрание.

Още в началото на управленския си мандат БСП, ДПС и "Атака" промениха Закона за ДАНС, с който лишиха президента от правомощието му да има последната дума за назначението на председателя на спецагенцията, превърната междувременно в най-мощната силова структура в държавата. Веднага след това за председател на ДАНС бе избран Делян Пеевски от ДПС. Президентът Росен Плевнелиев незабавно настоя за отмяна на избора, който отключи невиждано обществено недоволство, постави началото на протестното движение #ДАНСwithme, продължаващо вече повече от два месеца, както и на открития конфликт между управляващите и държавния глава.

В момента парламентът "ваканцува" и все още не е ясно дали заканите за допълнително орязване на президентски правомощия в сектор "Сигурност" са само блъф или реални намерения. При всички случаи обаче управляващите имат интерес да прокарат през парламента новия пакет от закони в сектора за сигурност, които бяха подготвени по времето на ГЕРБ, но бяха гласувани от парламента.

Според Янко Янков шефовете на разузнаването и на НСО трябва да се предлагат и избират от парламента, както председателят на ДАНС.

В момента шефовете на НРС и НСО се назначават от президента по предложение на Министерския съвет. Според Янков не може нито президентът, нито министър-председателят да имат доминиращи функции в ръководството на службите. Затова Съветът по сигурност към МС се планира да получи по-широки правомощия и да може да взима решения, които да са задължителни за всички.

Промени не се предвиждат при избора на шефа на военното разузнаване - по предложение на министъра на отбраната и с последващ указ на президента, който е и върховен главнокомандващ.

Янков отрече да е обсъждана смяната на сегашния началник на НСО Тодор Коджейков, каквито информации се появиха по-рано във вторник.

В момента ген. Коджейков е в отпуск и от НСО отказват коментар. Президентът Росен Плевнелиев не е коментирал планираните промени, но в миналото неколкократно е подчертавал, че НСО трябва да остане на подчинение на президентската институция, за да се гарантира надпартийност в работата на службата, и да бъдат спокойни всички политически лидери, че ще бъдат пазени по правилата.

Споделяне

Още по темата

Още от България