Управляващите спират четенето по делото КТБ със законови промени

Управляващите спират четенето по делото КТБ със законови промени

Четенето на 5-те хил. страници от обвинителния акт по делото за източване на КТБ е на път да спре заради промени в НПК, които бяха публикувани в Държавен вестник във вторник. По силата на новите разпоредби прокурорът вече няма да е задължен да чете заключителната част от обвинителния акт. Вместо това съдията по делото ще подготвя доклад, "в който се посочват основанията за образуване на съдебното производство и предявените граждански искове".

Промените вероятно ще спрат безкрайното четене, тъй като не е посочено какво се случва със заварените случаи, какъвто е мегаделото КТБ. След като става дума за процесуална норма, тя важи занапред, т.е. досегашният ред ще отпадне, коментираха юристи.

Не е ясно дали прокуратурата ще поиска да се прекрати четенето. Това може да стане най-рано следващата седмица, тъй като все още не са минали три дни и новият закон не е влязъл в сила.

Някои юристи смятат, че не е нужно прокурорите да искат каквото и да е, а съдия Вержиния Петрова трябва служебно да вземе това решение, тъй като законът я задължава.

Четенето на обвинителния акт ще спре въпреки протестите на адвокатите на банкера Цветан Василев и останалите обвиняеми, които настояват процедурата да продължи. Прокурорите четат на смени вече половин година, но не са успели дори да преполовят страниците, които сами написаха в рамките на разследването.

Заседанията по делото дори бяха преместени от специализирания съд в зала "Тържествена" в новата сграда на Софийския районен съд на бул. "Скобелев". Помещението е много по-голямо и има място за всички около 50 души, които се явяват по процеса. Освен това се използва много по-рядко от залите в спецсъда. А четенето по едно заседание обикновено продължава цял ден.

Поредната промяна "КТБ"

Новите текстове са част от пакета промени в Наказателния кодекс, с чийто преходни и заключителни разпоредби се променя и процесуалният закон. Най-сериозно обсъждана бе промяната за т.нар. тайни арести, която дава възможност на прокуратурата да не уведомява близките на задържан в рамките на 48 часа.

"Между двете четения на този законопроект в Народното събрание Данаил Кирилов (председателят на правната комисия от ГЕРБ б.р.) внесе измененията, които са поредните изменения "КТБ". Очевидно е, че се правят заради това дело, защото няма друго, по което обвинителният акт да се чете в продължение на повече от половин година. Подобни изменения се направиха и по-миналата година, когато в същия този текст съществуващата по-рано разпоредба, че делото започва с прочитане на обвинителния акт, беше заменено със заключителната част. Понятие "заключителна част" в НПК няма. Не знам кой го беше измислил", заяви пред Mediapool адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов.

Според него след промяната през 2017 г. прокуратурата ги е обвинила, че шиканират процеса, защото искат да се изчете цялото обвинение, както е по закон.

"Ние не сме виновни, че прокуратурата е писала глупости. Копи/пейст, има абзаци, които спокойно биха могли да бъдат съкратени, а не да се тупаме в гърдите, че сме написали 11 или 12 хил. страници обвинителен акт с 5 хил. страници диспозитив, а да напишем един нормален, стегнат документ, с който да може да се работи", заяви той.

Според него четенето не бива да спира, тъй като няма уточнение какво се случва със заварените случаи. Тезата на защитниците е, че трябва да се движат по стария ред.

Споделяне

Още от България