Управляващите спират юридически гаф със Здравната каса в последния момент

В последния момент управляващите внесоха в пленарна зала промени в Закона за здравно осигуряване, тъй като заради неточен текст болниците можеше да останат без пари от касата. В сряда депутатите спешно приеха на първо и второ четене поправка на члена, касаещ сключването на Национален рамков договор(НРД).

В края на миналата година след дълги обсъждания и спорове парламентът реши, че здравната каса и съсловните организации трябва да се разберат за НРД до 22 декември на “текущата година”.

В противен случай в сила остава старият договор, като цените и обемите на медицинските услуги ще се определят от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

И тъй като законът влиза в сила от 1 януари 2007 година според някои тълкувания текстът се отнася за тази година, а не за миналата, т.е. НРД може да бъде сключен до 22 декември 2007 година.

Това можеше да създаде нормативен хаос, а болниците нямаше да получат пари от НЗОК за извършената медицинска дейност, тъй като нямаше да има действащ НРД. Така нямаше да е ясно по какви цени ще работят болниците и личните лекари за услугите, заплащани от касата, както и кога тя ще им даде парите.

За да избегне този сценарий, председателят на парламентарната група на БСП Михаил Миков спешно внесе предложение.

Новият текст ясно регламентира, че през 2007 година действа стария НРД. Според вносителя направените промени имат за цел да отстранят неяснотите и

противоречията в закона, за да не се блокира разходването на средства от бюджета на здравната каса за 2007 г.

Депутатите отхвърлиха другото предложение – на Атанас Щерев от НДСВ. То предвиждаше НРД 2006 да остане в сила до подписване на нов договор, като цените се индексират с ръста на инфлацията.

Междувременно по искане на 53 депутати Конституционният съд (КС) образува дело по същия според текст. За докладчик по делото е определен съдията Благовест Пунев.

Още при гласуването му в пленарна зала опозицията заплаши, че ще сезира КС. Според депутатите от ОДС, ДСБ, БНС и “Атака” юридическата каша около приемането на текста нарушава както парламентарния правилник, така и конституцията.

КС образува дело и по два текста от бюджета на касата, които се отнасят до цените на клиничните пътеки и броя на направленията за преглед при специалист.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?