Управляващите стесняват кръга на обжалването на обществените поръчки

Томислав Дончев: Опитваме се да въведем, че фризьорски салон и баничарница не може да строят магистрала

Управляващите стесняват кръга на обжалването на обществените поръчки

Управляващите са подготвили промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), с които се стеснява кръгът на заинтересованите лица, които ще могат да обжалват обществени поръчки. Целта е да се въведе ограничение, според което фирми, чийто предмет на дейност не е свързан с поръчката, нямат да имат право да обжалват. Образно казано – фризьорски салон, баничарница, фирма за чорапи не могат да строят магистрала. Въпросът е бил обсъден на заседанието на Министерския съвет, става ясно от публикуваната стенограма.

Проблемът с непрекъснатото обжалване на обществените поръчки периодично се дискутира от министрите, но до момента все още не е намерено решение. Това бави реализацията на големи инфраструктурни проекти и води до риск от загуба на средства.

Дискусията по проблема този път тръгва от министъра на туризма Николина Ангелкова. Премиерът Бойко Борисов се интересува докъде е стигнало изграждане на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която трябва да върже хотелите с МВР и общините. Ангелкова отговаря, че се работи и законовите срокове се спазват.

"От месеци слушам, че комисията работи денонощно", казва Борисов и иска конкретен срок кога ще е готова. Ангелкова обаче не се ангажира и се оправдава със ЗОП.

"Сиреч, този сезон няма да стане…", констатира премиерът.

Министърът на туризма беше обещала въвеждането на ЕСТИ още по времето на втория кабинет на Борисов, но обществената поръчка беше пусната чак в края на 2017 г., а в края на февруари бяха отворени и офертите. 

"Дончев, трябва да помислите върху това буквално саботиране на държавата с…", нарежда Борисов.

Вицепремиерът по еврофондовете му отговаря, че вече са готови с поправките в ЗОП, с които се стеснява кръгът на заинтересованите лица, които могат да обжалват поръчките. В момента всеки има право да жали, в бъдеще няма да бъде така. Промените са направени внимателно, за да не се нарушат европейски директиви.

"Защото към момента прочитът на Директивата е, че всеки, който има интерес, примерно фризьорски салон, баничарница приемаме, че има интерес от строителство на магистрала, примерно, или от изграждането на електронна система – има право да жали. Първият опит е да свием леко този кръг от заинтересовани страни. По логиката, която се опитваме да въведем, фризьорски салон не може да строи магистрала. Въпреки че според практиката, която е натрупана, една фирма, която се занимава с подбор на персонал или с охрана на труда, може да обжалва. И като аргумент не може да се изключи някоя инстанция да би решила, че ако някой би строил магистрала би имал нужда от услугите на тази фирма. И тя лесно би могла да си намери четири или пет партньора – строители, асфалтополагащи, асфалтова база, бетонов възел и т. н. Но при изключително буквален прочит на директивите сме се опитали да направим една малка стъпка напред без да ги нарушаваме, която да стесни кръга от недобросъвестно обжалване. Включително и по-директно уреждане на възможността, ако в резултат на жалене, както е случая с АПИ, МРРБ, възложителите са претърпели щети. Естествено, когато цялото обжалване е приключило и се е установило, че то е неоснователно", разяснява философията на промените в ЗОП Томислав Дончев.

Борисов припомня случая с обжалването на тол системата. "Като проверихме кой обжалва се оказва, че човекът метеше пред "Пирогов" улиците... Така че, аз правилно искам да бъда разбран, говоря за саботирането. Че обжалването е необходимо, че то стимулира и конкуренцията, и прозрачността, въобще не става спор", коментира премиерът.

И се връща на ЕСТИ. "Има ли някой, който да не е убеден, че системата, която всеки, отишъл в хотел, ще го регистрира – първо е полезна за националната сигурност, второ за бюджета и за прозрачността на бизнеса. И това година и половина не може да се въведе заради обжалване! ТОЛ системата две години! И то си личи умисълът – чака се последният момент, шест часа вечерта без една минута, тогава се внася от някоя фирма и блокира нещо, което ни струва милион и половина на ден. До вчера асфалт не се ядеше, а сега всички искат асфалт. Хубаво, ама по милион и половина ние губим от това, че ТОЛ системата не работи, години наред не можахме и чак сега преодоляхме тази пречка", констатира Борисов.

Томислав Дончев дава пример с поръчка за направа "на една електронна система, която трябва да се изгражда, обжалва фирма за търговия с чорапи".

"Разбрахте ме, просто мислете как да направим така, че да свършим навреме. Да не дойде краят на тази година и да се разбере, че ще стане до края на следващата година", приключва темата Бойко Борисов.

Министерствата вече може да си говорят през нета

Томислав Дончев съобщава и новината, че от вторник всички министерства вече са включени в системата за обмен на документи по електронен път. По този приоритет се работи още от първия кабинет на Борисов (2009 – 2013).

"Сега в момента се работи с основен приоритет включването в системата на всички структури – 36, ако не ме лъже паметта, на МВР, което дава фундамент (без значение дали имаме дигитализирани регистри, или нямаме) само след няколко месеца, или до есента, на база вътрешна организация, модерация, това е ново упражнение, ние да сме в състояние по отношение на ползвателя на услугата да не го караме да разнася хартия", обяснява Дончев.

По думите му сега предстои "най-доброто". "Тепърва трябва да изрежисираме всички сценарии как едно ведомство прави в друго справка по електронен път, когато нямаме първично достъпен регистър", посочва Дончев. Уточнява, че натрупването на опит за електронен обмен на документи между ведомствата ще отнеме няколко месеца.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева отбелязва, че сега остава да се направят електронни услуги.

Дончев обаче призовава фокусът да е върху справките по отношение на гражданите. Другият проблем, който трябва да се реши чрез промени в законите, е че някои институции, включително и на съдебната власт, изискват документи на хартия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?