Управляващите търсят начин за финансова независимост на КЕВР

Предстои смяна на половината от членовете на енергийния регулатор

Управляващите търсят начин за финансова независимост на КЕВР

Търси се начин за финансова независимост на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), след като преди три години с промени в законодателството беше дадена политическа независимост на регулатора. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ пред БНР.

Темата за независимостта на КЕВР беше коментирана по време на форум в четвъртък.

На 5 април 2018 г. предстои жребий, който ще определи четирима от членовете на КЕВР, които ще напуснат постовете си, каза Добрев. Ротацията в средата на мандата е предвидена в Закона за енергетиката, според който половината от комисарите ще трябва да напуснат постовете си. В процедурата по смяна не участва председателят.

Чрез жребия ще бъдат определени двама от членовете на КЕВР в състав "Енергетика", един от състав "ВиК", както и дали ще бъде сменен икономистът или юристът на регулатора.

До 3 май трябва да бъдат номинирани и избрани заместниците на досегашните комисари. В този процес с предложение могат да участват всички парламентарно представени партии и депутати.

Делян Добрев каза, че още е рано да се говори за конкретни имена. Той уточни, че изборът до голяма степен ще зависи от жребия.

Според депутата промяната в състава на КЕВР няма да засегне работата по одобряване на бизнесплановете на енергийните дружества и цената на електроенергията.

Тези решения регулаторът трябва да вземе преди 1 юли, когато влиза в сила новият регулаторен период в енергетиката.

Промяната няма да се отрази и върху предстящата сделка с ЧЕЗ, смята Добрев. Според него страховете, че няма контрол на държавата, са преекспонирани. Законодателството дава право на КЕВР да отнема лиценз на дружествата, които не изпълняват своите задължения, и да назначи т.нар. "особен управител", който да управлява компанията, обясни Добрев.

Споделяне

Още от Бизнес