Управляващите тихомълком поправиха гафа с партийните субсидии

Отхвърлят се всички предложения на опозицията по бюджета

сн. БГНЕС

Държавната субсидия за всички партии, включително извънпарламентарните с над 1% на избори, ще остане 11 лв. на глас, решиха депутатите окончателно при приемането на второ четене на закона за държавния бюджет за 2018 г. С това се поправя гафът на управляващите с намаляването им за извънпарламентарните партии.

Миналата седмица бюджетната комисия подкрепи предложението на "Воля“ на Валентин Марешки субсидията за извънпарламентарни партии, получили над 1% на избори, да бъде намалена от 11 на 1 лв. за глас, а държавните пари за формациите, попаднали в Народното събрание, да останат 11 лв.

Според действащите правила всички партии, явили се на избори и получили над 1% от гласовете, независимо дали са прескочили 4-процентовата бариера за влизане в парламента или не, получават по 11 лева на глас. Ако поправката беше приета, имаше опасност извънпарламентарната опозиция да бъде обречена на изчезване, тъй като гарантираното ѝ легално финансиране щеше да бъде сведено до минимум.

След изборите на 26 март единствената партия, която не успя да влезе в Народното събрание, но получава субсидия, е "Възраждане" на Костадин Костадинов, който обяви, че законовата поправка най-вероятно е реакция на ГЕРБ към подаден от него сигнал срещу премиера Бойко Борисов.

При приемането на бюджета в четвъртък гафът със субсидията бе поправен бързо и мълчаливо. Шефката на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова обяви, че партия "Воля“ оттегля предложението си и затова няма как то да бъде гласувано. В резултат със 103 гласа "за“ бе приет текстът на вносителя за запазване на субсидията от 11 лв. за всички партии.

Единствено изказване по темата направи Жельо Бойчев от БСП.

"Добре, че "Воля“ са оттеглили предложението си, защото то е абсолютна провокация. Начинът на финансиране на политическите партии е уреден в Закона за политическите партии. Позицията на БСП е, че трябва да се отговори на очакванията на българските граждани за контрола върху средствата от бюджета за партиите. Същевременно смятаме, че трябва да се запази европейският модел на финансиране – от държавния бюджет“, посочи Бойчев.

"Воля“ се скри от дебата и не пожела нито да защити предложението си, нито да обоснове оттеглянето му.

Междувременно, през целия ден парламентът продължи да гласува текстовете от държавния бюджет за 2018 г., след като прие най-важните текстове до 3.30 ч. в нощта на сряда срещу четвъртък.

Въпреки протяжните дебати, които се сведоха по-скоро до критичен монолог от страна на левицата, без почти никаква реакция от страна на управляващите, проектът почти на 100% се приема във варианта на правителството. Отхвърлят се почти всички предложения на опозицията, ако не се брои неочакваното одобрение на 1.1 млн. лв. за светите места в Атон и храма „Св. Александър Невски“, което обаче тепърва ще се прегласува.

Например нито едно от предложенията на опозицията по бюджетите на министерствата не бе прието.

Според окончателните текстове Министерството на финансите ще разполага с 481 млн. лв., на външните работи – със 126 млн. лв., на отбраната – с 1.2 млрд. лв., на вътрешните работи – с 1.3 млрд. лв., на правосъдието – с 232 млн. лв., на социалната политика – с 1.2 млрд. лв., на здравеопазването – с 495 млн. лв., на образованието и науката – с 585 млн. лв., на културата – със 175 млн. лв., на околната среда – с 50 млн. лв., на икономиката – с 80 млн. лв., на енергетиката – с 99 млн. лв., на туризма – с 19 млн. лв., на регионалното министерство – с 418 млн. лв., на земеделието – с 210 млн. лв., на транспорта – с 256 млн. лв., на спорта – със 76 млн. лв., на европредседателството – с 3.3 млн. лв.

"В пореден парламент участваме в тази постановка. И този път нито едно предложение на опозицията не беше прието. Дори от кумова срама“, заявиха от левицата. БСП се възмути, че приетите извън плана на управляващите 1.2 млн. лв. за светините в Атон и храма "Св. Александър Невски“ са предизвикали такъв смут при среднощното гласуване на бюджета в нощта срещу четвъртък.

След бурни дебати около 1 ч. бе приет бюджетът на здравното министерство, в който единствено депутатката от ГЕРБ Даниела Дариткова успя да прокара отделяне на 8.1 млн. лв. за повишаване на заплатите в психиатриите, кръвните центрове и някои социални домове. Парите обаче не са допълнителни, а ще дойдат от намаление на средствата за капиталови разходи.

Малко преди 3 ч. пък бяха приети средствата за министерството на образованието.

Бяха отхвърлени и всички социални предложения на левицата, включително семейните помощи.

Второто четене на бюджета ще продължи, докато той не бъде изцяло приет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?